Fabio: ”Tillsammans försöker vi lösa upp knuten”

Ekenäs IF:s ligalag saknar fortfarande en seger i Veikkausliiga. Efter åtta omgångar är det klart att det sakta skrapar på ytan till självförtroendet.

Men EIF:s lagledning sitter inte och rullar tummar. Eller tror att ”julgubben” kommer med en färdig lösning. Det är en febril verksamhet bakom laget.

– Vi inledde veckan med videoanalyser från tidigare matcher och efteråt en diskussion med spelarna. Och givetvis insatsen efter senaste möte mot KuPS, säger fys- och mentaltränaren Fabio Da Rosa.

Han är litet i en nyckelroll i rådande situation – de går inte att klampa fram som en elefant i ett glashus.

– Spelarna diskuterade först sinsemellan. Berättade sedan för tränarteamet vad de tycker och känner och vad de vill att vi skall hjälpa dem med.

Fabio säger att man inte diskuterar taktik. Snarare vad de vill att skall hända i olika moment. T ex om vi borde spela snabbare i vissa lägen och sådant. De pressar gärna varandra.

EIF förbereder sig den här veckan inför en ny och ”nästan omöjlig” uppgift mot VPS från Vasa. VPS är ett av topplagen, och ingen lätt nöt att knäcka.

– Nu känns det precis som om vi är mitt i stormens öga då vi försöker rätta till de saker vi inte kunde göra under försäsongen, säger Fabio.

Han påpekar att det är viktigt att spelarna får ordentligt vila efter matcherna. Det behövs en mental paus från allt vad resultat och matcher heter.

– Senare i veckan, ju närmare en match vi kommer, ökar också pressen, den fysiska delen, på spelarna igen. De måste få känslan för fotboll tillbaka.

Han säger att känslorna i truppen inte är helt optimala. Men tränarteamet jobbar för att hålla stämningen uppe. Alla visste från början att Veikkausliiga är någonting helt annat än Ettan.

– Känslorna från början av säsongen har inte ändrats. Kamratandan, kämpaglöden och att alla är beredda att ställa upp för varandra finns kvar.

Fabio säger att alla förluster förstås sitter kvar i spelarnas bakhuvud. Och det gör att de kanske känner sig ledsna och frustrerade. Men alla vet också att är fotbollsligan är tuff.

– Och klart är att vi jobbar för en förbättring, säger Fabrio.

EIF och VPS möts på Ekenäs Sparbank Arena – och oberoende av hårt motstånd eller inte. Matchen skall först spelas.

Kick off 18.30.

Ducca Nyman