Fahad Mohamed: ”EIF till stor hjälp”

Fahad Mohamed, försvars- och mittfältsspelare på vänsterkanten, säger att spelet i EIF och Ettan har betytt mycket för honom. Genast efter säsongens slut blev han kallad till ett A-landslagsläger för Somaliens landslag.

– Det är klart att spelet i Ettan och EIF har betytt mycket. Tack vare det har man kunnat följa min utveckling. Det här var andra gången (första gången 2021) under min karriär jag kallades till ett A-landslagsläger, säger Fahad Mohamed.

Det var i maj (den 17:de) i fjol EIF spelade på bortaplan i den finländska cupen mot division-III-lget KaaPo från S:t Karins. Fahad Mohamed fick chansen på vänsterkanten och gjorde det helt utmärkt. Och på den vägen är det…

Eller om man vill uttrycka det: Resten är historia.

– Ju längre säsongens framskred desto mer speltid fick jag. Jag upplevde det som ytterst viktigt. Jag blev hela tiden säkrare och säkrare.

– Landslagsläger var för mig en viktig erfarenhet. Vi spelade bl a två träningsmatcher och jag medverkade i båda. Det gav verkligen en fin känsla.

Den andra januari 2024 inledde nyuppflyttade ligalaget EIF sin gemensamma träningssäsong. I detta nu har sportchef Peter Haglund 20 spelarkontrakt i hamn – 17 från fjolårslaget och tre ”tre nya”  – Henrik Malumdama (FC Haka), Emil Pallas (HIFK) och Väinö Vehkonen (MP).

Fahad Muhamed säger också att det är prima att EIF lyckats hålla ihop så många spelare från senaste säsong. Alla känner från tidigare varandra och det blir lättare för förstärkningarna att anpassa sig.

– Det hela har känts som en evigt lång semester. Men nu är vi äntligen igång. Det känns skönt, säger Mohamed – i en kylig fotbollshall i Västerby.

EIF är förmodligen enda ligalaget i Finland som vinterhalvåret tränar i en inomhushall med minusgrader?

– Det är en stor ära att första säsongen spela i Veikkausliiga. Jag har ju inte i det här skedet äntrat planen. Jag är otålig och bara väntar på den första matchen. Äntligen får jag (vi) visa mitt (vårt) kunnande på den här nivån, säger Muhamed.

Men i intervjun måste man ändå gå lite tillbaka till fjolårssäsongen.

– Segern hemma mot Gnistan (1–0 den 15 juli) var viktig och förstås segermatchen mot TPS i Åbo (3–1 den 2 oktober) är kamper som etsat sig i minnet, säger Muhamed.

Han säger att han kommande säsong vill till det yttersta hjälpa laget att spela bra matcher, ta poäng och till en bra placering i tabellen.

– Alla vet att vi avancerade till ligan. Vi måste redan från januari koncentrera oss, förbereda oss på bästa tänkbara sätt. Vi har ett verkligt bra lag på benen och skall klara oss i Veikkausliiga.

Han säger att EIF måste värna om lagandan, och alla dagar träna hårdare och hårdare. Då kommer spelet också under sommaren att löpa bra.

– Jag tror för min egen del och för klubben att det blir en bra säsong, säger Fahad Mohamed.

Ducca Nyman