Fahad Muhamed: ” EIF har bra rykte”

EIF:s senaste förstärkning, central- eller mittfältsspelare Fahad Muhamed, 23 år, säger att han via sina kamrater bara hört bra om EIF som fotbollsklubb. Nu har han kritat på för ”De grönvita” kommande säsong.

– Jag har bara via mina kompisar, som tidigare spelat här hört gott om EIF. Här finns en chans att utvecklas som spelare, ta ett steg framåt i karriären, säger Muhamed.

Hans föräldrar kommer från Somalien. Men han är född i Finland, har dubbelt medborgarskap, finländskt och somaliskt. Han talar flytande finska, har tagit studenten i Helsingfors och siktar i framtiden på någonting med business.

– Men nu är det bara fotboll som gäller. Jag satsar hundra procent på fotbollen. Men någon gång i framtiden skall det nog bli något inom business, säger Muhamed.

Han är inte den första spelare som säger att EIF är en bra klubb, som tar hand om spelarna på ett utmärkt sätt. Och ger spelarna en möjlighet att utvecklas.

– Jag har en gång tidigare varit här i Ekenäs i en träningsmatch mot EIF. Även om EIF då var motståndare fick jag en bra bild av klubben.

Han har den senaste veckan varit på tryout hos EIF. Muhamed var också under veckoslutet med i träningsmatchen borta mot FC Inter Turku.

– Redan där fick jag en klar och tydligt bild av EIF och laget träningar och upplägg. Tränaren Gabri Xatart är ypperlig. Han berättar klart och tydligt hur man vill ha det. Lagets strategi, gemenskap, laganda. Redan efter första träning med laget gav ett bra intryck.

Fahad Muhamed spelade senaste säsong på Färöarna för AB Argir, (Argja Bólfelag) och skulle den här säsongen spela för Olympias Lympion på Cypern. Men klubben fick inte i tid hans papper i ordning.

–  Jag var där på sommaren. Tränade och spelade någon träningsmatch. Mer blev det inte.

– Men det var genom min agent som jag hamnade på Färöarna. Det fanns för tillfället ingen klubb i Finland. Han rekommenderade klubben där. Och det var inget fel på att spela på Färöarna. De har en riktig hygglig serie där.

Han säger att trots att Färöarna är en lite Ö, var fotbollskulturen bra. När det var match gick man nästan man ur huset.

– Det var inte långt till arenan. Den låg riktigt i knutarna där folk bor.

Fahad Mohamed säger att han inte i det här skedet kan säga någonting om kommande säsong.

– Men mitt mål är att hålla mig fri från skador. Och jag vill vara med och hjälpa laget till framgång. Först lagets mål och sedan mitt personliga, säger Mohamed.

Han säger att han är en allround spelare. Central mittfältare, mittfältet eller ytterback.

– Jag är vänsterfotat, men allt går, säger Mohamed.

Han har också spelat för HJK U-19. Men han började spela för Atlantis FC från Helsingfors. Muhamed har också spelat en landskamp för Somaliens A-landslag.

Nye målvakten Almeida från Brasilen och Stanislav Efimov är från tidigare bekanta spelare.

– Jag har blivit väl mottagen av alla i klubben. Spelarna talar med varandra. Stöder och hjälper på alla sätt. Det känns verkligen fint, säger Faha Muhamed.

Ducca Nyman