Farfar Westerholm: ”Måste vara på plats”

För EIF:s förre mittback (center halva hette det då) Ole Westerholm har det gått hela 60 år sedan debuten i mästerskapsserien (serien hette så då). Då i Karleby tillsammans med GBK.

När EIF mötte borta FF Jaro i Jakobstad i den i sista matchen i övre slutspelet i Ettan gjorde sonsonen (60 år+1 dag senare) Castor Westerholm debut tillsammans med flera unga EIF-spelare – 37,81 km från Karleby en bit västerut.

Jaro vann 2–0 (1–0) och båda målen gjordes på straffar. Och riktigt i slutskedet av första och andra halvlek. Målskyttar var Alhaij Gero (1–0, 45+6 min) och Paul Tendeng (2–0, 90+1 min).

– Det var den 31 maj 1962 jag gjorde debut. Och det är klart att jag måste vara på plats för att bevittna sonsonens debut, säger farfar Ole Westerlholm.

Och han behöver inte vara besviken. Westerholm jr klarade sina 90 minuter riktig hygglig – och betydligt tystare än när farfar var i gång. Det är helt säkert att Castor Westerholm låter hör av sig längre fram.

Matchen mellan FF Jaro och EIF gick nästan helt ut på att vilket lag lyckas bäst dölja sina taktiska ritningar för vem. EIF hoppades givetvis på ett önskeresultat från Kotka. Men TPS såg till att det inte skedde något sådant resultat.

FF Jaro och EIF möts i första kvalmatchen för Veikkausliiga på onsdag i Jakobstad. De blir en resa till österbotten igen.

EIF spelade i första halvlek taktiskt och öppnade med hela fem egna spelare i ledet. Gerson Lima vaktade målet och först i slutet av andra halvlek mellan stolparna blev det lite svettigt. Och båda straffarna kan diskuteras? I den första var Linus Estlander inblandad och i den andra Lima själv.

Backlinjen från vänster; Linus Estlander-Alexander Forsström-Castor Westerholm. Wingbackar Yassin Daoussi (första halvlek) och Mosawer “Mosku” Ahadi (första halvlek). Mittfältet; Simon Lindholm-Abdoulaye Kanté- August Björklund. Och på topp Felipe och Jakob Gottberg.

EIF behöver inte alls skämmas för den här uppställningen. Visserligen var målchanserna få. Men även om Jaro hade lite mer boll inom laget lyckades man ändå inte skapa några riktigt heta tillbud inne i EIF:s box.

– Jag tycker att vi gör en riktigt bra match. Och våra debutanter spelade inte alls oävet, säger Xhevdet Gela.

I andra halvlek bytte EIF in det tunga gardet mer för att hålla spelrytmen uppe med tanke på kommande kvalmatch. Oskari Sallinen, Kevin Moihedja, Xhevdet Gela, William Lindqvist och Iiro Äijö kom in.

– Jag tror nog vi lyckades dölja en del av våra taktiska planer inför den första kvalmatchen. Det kommer att bli en helt annan kamp, annan intensitet på planen.

Linus Estlander, Kanté, ”Mosku” Ahadi, Alexander Forsström och Yassin Daoussi steg alla av banan.

FF Jaro hade en bra publiksiffra. Över 1020 betalande åskådare. På onsdag när det gäller vinna eller försvinna kan publikrekordet ryka?

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Sporten

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen

Matchen presenterades av: