Fd ligalag gör upp om ligaplatser

Ekenäs IF möter i sin sista match i gruppspelet i division-I VPS från Vasa. EIF har redan i praktiken säkrat en plats i övre slutspelet, medan VPS är klart. Men om KPV i sin bortamatch mot RoPS fixar en seger är det klart att RoPS, TPS, VPS, FF Jaro, EIF och KPV bildar övre gruppen. Alla lag med tidigare erfarenheter från mästerskapsserien, Veikkausliiga idag.

EIF spelade redan så tidigt i mästerskapsserien som 1933. En säsong som fått epitetet nollornas år: 14 0 0 14 0 (noll poäng), Men det är en annan historia. Idag är det fråga någonting helt annat. Och mot den bakgrunden skulle det vara viktigt om KPV kunde lite bromsa RoPS framfart.

Det är onödigt att gå in på alltför omfattande teoretiska funderingar. Visst finns Gnistan tätt bakom. Låt oss ändå stanna där…

EIF:s senaste bortamatch mot KPV var en lindrig katastrof. Besvikelsen var stor. Mittfältsspelaren Xhevdet Gela säger att en förlust alltid lite extra svider.

– Men matchtempot är tufft. Vi hinner inte desto mer älta KPV-matchen. Nu väntar VPS och vi har redan sedan några dagar tillbakat fokuserat på den kampen.

– Vi vet vad som gick snett i Karleby. Vi hade för långa avstånd mellan de olika lagdelarna och vi fick inte den press vi ville ha på KPV. Kanske en av säsongens sämsta matcher (första halvlek), funderar Gela.

Han säger att EIF på de senaste träningarna koncentrerat sig på hur man skall undvika att upprepa samma misstag, och koncentrerat sig på det kollektiva, tätat spelet.

Gela säger att man inte spekulerar i hur de övriga lagen spelare utan koncentrerar sig bara på VPS. Och det är seger som gäller.

– De övriga lagen skall inte få någon respit. Vi vill hänga med i tätstriden (topptvå). Stämningen är bra i truppen. Jag är tror på vår uppläggning, säger Gela.

Han säger att KPV-matchen nog gav en hel del att fundera över. Men samtidigt var den en väckarklocka inför VPS-matchen.

– VPS har i de senaste matcherna nått bra resultat och är utan tvekan en besvärlig motståndare. Men det viktigaste: Det här är vår hemmamatch.

EIF och VPS möts på Centrumplan. Matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman