Filipe-effekten håller – disciplin mot PIF

Sakta sakta börjar pusselbitarna i EIF:s lagbygge falla på sina rätta platser. Med början från tränarbytet. Filipe från Portugal har på kort tid fått spelarna att agera som ett lag. Om tabelljumbon Pargas IF finns inte så mycket att säga, Några halvchanser. I övrigt dominerade EIF och vann 4–0 (1–0) och klättrar i tabellen.

Det var ändå en viss spänning inför matchen. Hur skulle EIF hantera favoritskapet? Med facit på hand gjorde hemmalaget det bra. Filipes noter följdes till punkt och pricka och någon underskattning syntes inte. Snarare gjorde EIF en sportsligt bra match. Gjorde sitt jobb, mål på chanserna och i övrigt spelade man lugnt och säkert utan överdrifter.

EIF:s nyförvärv Abdouolaye Kanté gick direkt in i startelvan på mittfältet. Och vilket fynd – det måste vara tillåtet att använda det epitetet? Lång, gänglig, mångsidig och spelskicklig. Bara han får lite tid till på sig blir det en förstärkning av klass.

– Första matchen och nya lagkamrater och ett spel som ger mersmak. Visst är det för mig ett nytt lag, ny omgivning. Men jag fick vara med om att vinna och det känns verkligen fint, säger Kanté.

Han säger att han uppskattar segern. Och tillägger att segerkänslan betyder mycket. Framför allt inför kommande match borta mot TPS.

EIF:s försvarslinje med trebackslinjen Iiro Äijö-Alexander Forsström-William Lindqvist med wingbackarna Yassin Daoussi till vänster och Emeka till höger. Linjen har väl aldrig tidigare spelat så stabilt? Äijö och Forsström slet för tre och Lindqvist var ”kloka gubben” i linjen – placerings- brytnings och passningssäker.

Wingbackarna ”Jaska” Daoussi (höger) och Emeka jobbade båda med stor radie. Emeka börjar finna sin plats och gjorde säkert säsongens bästa insats. Daoussi var på offensiven med i mångt och mycket .

– Resultatet talar för oss. Vi gör en stabil insats. Ja, vi får vara glada över segern, säger Alexander Forsström.

Han säger att glädjen beror på att alla i första hand visste att det var en viktig match och alla kände av den känslan att ”vi måste ta tre poäng”.

– Vi gjorde det och därför en stor glädje.

Forsström säger att ingen underskattade Pargas, som är ett bra lag. Han säger vidare att första halvlek gick riktigt hygglig och i andra halvlek lyckades alla byten perfekt.

– Inhopparna (Miquel och Bangoura) gjorde på sina chanser mål. Det var riktigt lyckat, säger Forsström.

Miquel nickade in 4–0 efter hörna. Han spelade för honom på en ny plats – på mittfältet. Och Bangoura gjorde sitt första mål direkt efter inhoppet
genom att först riva åt sig bollen utanför sextonmetern och sedan snitsa in 3–0.

Oskari Sallinen spelade uppe i anfallet igen och stod för både 1–0 och 2–0. Två snygga styrningar och i övrigt ett digert jobb då EIF pressade högt i Pargas försvarszon, men också bra på defensiven.

– Vi hade en bra balans i laget och gav inte Pargas många chanser. Jag gjorde två viktiga mål, men segern vard viktigast, säger Sallinen.

Han säger att tränaren Filipes taktiska mönster börjar allt mer och bättre fungera.

– Vi har tränat mycket på att pressa motståndaren högt uppe i deras zon plus att vårt försvarsspel skall fungera. Det börjar sakta men säkert fungera.

Sallinen säger att det gäller att ta en match i sänder och inte gå händelserna i förväg.

– Det här var en viktig seger. Vårt delmål är att vara med bland topp sex och därför var poängen viktiga. Det är bara att fortsätta i samma takt, säger Sallinen.

Hemmo Riihimäki mellan stolparna hade inte direkt någon tung arbetsdag. Han var vaken på de få situationer Pargas hade och fredade med bravur målet.

Hela 608 betalande fick se ett stabilt hemmalag. Och ingen behövde känna sig besviken.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Västra Nyland

YLE Västnyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen

Rösta på matchens lirare