Filipe: ”Respekt, men inte mer än så”

Ekenäs IF:s fotbollstränare Filipe säger att man nog har respekt inför veckoslutet drabbning mot JäPS i Ettan. Men man ger ändå inte avkall på sitt mål – att minst säkra fjärde plats i tabellen. Det här är en av höstens ”ödesmatcher” för hemmalaget igen.

Och de kommer att avlösa varandra till det bittra slutet…

Filipe & Co hinner knappt dra andan från den ena ”ödesmatchen” tills följande trycker på. I föregående omgång möttes  KPV och EIF i Karleby i en match som smått gällde ”vinna eller försvinna”. En förlust hade gjort höstens vindar snålare och kyligare. Nu blev det seger – 2–1.

Men oket från axlarna är inte borta – nu knackar säsongens nykomling på dörren, JäPS – en poäng efter EIF i tabellen. I grundserien förlorade EIF båda matcherna. I Träskända 1–0 och på Centrumplan 3–0. EIF lyckades inte näta en enda gång – och nu står plats fyra i tabellen på spel.

 Det kan inte just vara mer nervpirrande än så? Och ironiskt nog var det just JäPS som vände EIF:s skuta på rätt kurs igen…

– Ja visst. JäPS-kampen är viktigare än förra matchen borta i Karleby. Där vill båda lagen vinna och nu står vi inför samma sak igen, säger Filipe.

Han är på riktigt gott humör. Och inte att undra på. EIF gjorde en toppmatch i Karleby.

– Ja, det var en riktigt stor seger. Kampen om fjärde platsen ger vi inte upp.

Och enligt Filipe blir matchen mot JäPS en kamp som kommer att ha allt. Precis allt.

– Se bara; JäPS förlorade för några omgångar tillbaka med 6–0 mot KTP och 2–0 mot MP. Men sedan går man i den senaste matchen och vinner TPS med 4–3. JäPS kan i sina bästa stunder spela bra. Och det leder till att vi kan vänta oss precis vad som helst.

Han säger att laget har analyserat KPV-matchen och kommit fram till att det är hittills en av säsongens bästa. Och tillägger att målet om minst en fjärde plats inte prutas bort.

– Vårt mål är att ge precis hundra procent i alla kommande matcher.

Filipe säger att efter segern i Karleby har han gratulerat och tackat spelarna för insatsen.

Om det hade blivit en förlust?

Filipe kommer från Porgual, portugis, sydlänningar, som är kända för sina temperament. Hade det blivit någon reaktion och vilken sådan från hans sida? Han ser först lite fundersam ut innan han ändå svarar på frågan.

– Nej, nej. Jag hade i vanlig ordning tackat laget. Men nu var vi värda att vinna den matchen och gjorde det. I fotboll är det alltid så att man inte alltid har kontroll över vad som händer. Det är inte alltid rätt lag som alla gånger vinner. Men den här gången var det så.

Han säger att han är glad för att de fem sista matcherna gick bra i grundserien. Bara en förlust, mot KPV.

– Jag är väldigt glad för det här. Och möjligen kommande förluster får vi skjuta på framtiden.

Filipe säger att det finns ett visst tryck på att nå kvalspelet för Veikkausliiga. Och han sticker inte under stol med att han är inför varje kamp lite nervös.

– Men jag får bara tillfälligt lägga det här åt sidan. Annars kan det lätt bli fel beslut, säger Filipe.

Och laget hanterar också pressen på ”måste vinna” riktigt bra.

– Jag tror alla spelare är av den kalibern att de vet vad det handlar om och når upp till rätt nivå.

Filipe säger att han tror hundra procent på laget och säger att man alltid måste respektera fotbollen.

– I grundserien spelade vi fem matcher utan förlust, förlorade en vilket visar att vi inte är bäst i världen. Sedan förlorade vi två följande, men vann den senaste borta mot KPV, vilket bevisar att vi inte heller är sämst i världen.

Han säger att fasen efter förlusterna (KPV och TPS) har varit viktig.

– Vi har analyserat och diskuterat vad som kunde har gjorts bättre på ett vuxet sätt. Vi kämpar, gläds och lider och spelar tillsammans.

Han säger att inför JäPS-matchen har lagledningen bra kontroll på läget och att spelidén är finslipad.

– Vi håller fast vid den, säger Filipe.

En riktigt nervpirrande drabbning väntar på Centrumplan; EIF–JäPS kl. 17.00.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: