Filipe: ”Vi är ödmjuka inför uppgiften”

Blodtrycket? – det är under kontroll.

Hjärtfrekvensen? – den är under kontroll.

Nattsömnen? – den är under kontroll.

Ekenäs IF tränare, portugisen Filipe är gentlemannen ut i fingerspetsarna.

– Jag mår riktigt bra och det känns bra att vi är på allvar med i kvalspelet. Men så klart är det en viktig match för alla inblandade.

När EIF står inför säsongens andra viktiga steg inför kvalspelet till Veikkausliiga är han balanserad, sansad men också allvarlig. Han vet att i matchen borta mot FF Jaro står mycket på spel – det är vinna eller försvinna för båda lagen som gäller.

– Jag säger det igen. Det handlar inte om att vinna eller förlora. Det handlar om en process och att vi tror på den. Om vi ger allt har vi stor chans att göra ett bra resultat.

Felipe påminner om att Jaro bara förlorat två matcher på 19 omgångar. Han tillägger att att jakobstadslaget hållit fast vid sina ideer från match till match. Också mot EIF.

– Jaro har också roterat spelarna, men spelidén har hela tiden varit densamma, säger Filipe.

EIF första steg mot målet var att säkra minst fjärde platsen i tabellen. Det lyckades med marginal – men från 26 juli framåt då EIF bytte tränare har laget mer eller mindre spelat med kniven mot strupen.

– När jag kom till EIF var kvalplatsen inte klar, man kanske inte ens trodde på att man når den? Men det ändrade vi på och nu mår vi riktigt bra.

EIF:s andra steg mot Veikkausliiga är kvalmatchen mot mot Jaro. Den spelas i Jakobstad, bara fyra dagar efter den sista kampen i övre slutspelet – trean (Jaro) mot fyran (EIF).

– Vi är ödmjuka inför uppgiften. Om vi tror på oss själva gör vi ett bra resultat.

EIF har i de två senaste matcherna roterat spelarna ordentligt. I bortamatchen i Jakobstad fanns hela fem egna produkter i startelvan. Och det var inte bara för dölja de taktiska ritningarna för kvalmatchen till fotbollsligan.

– Vi passade på att testa några talanger, pushade spelare som inte under säsongen spelat så mycket.

Han säger att spelarna är bra mentalt förberedda. Också psykiskt försöker man vara det och jobbar på att vara starka också taktiskt sett.

– Vi har tekniska bra spelare. Vi har alla ingredienser för att spela på topp.

I matchen mot Jaro spelade inte nye målvakten Sergei Lazarov. Men fanns med i truppen. Några spelare fick fulla 90 minuter, andra 45 minuter.

– Lazarov har spelat den här säsongen tuffa matcher. Jag lät honom vila. Jag är inte ett dugg orolig för honom. Han har bra anpassat sig till oss och jag är säker på att han kommer att klara sig bra.

Han säger spelidén redan från början var att spelare som han tror är i öppningselvan fick 45 minuter speltid. Planen var också att Linus Estlander skulle spela 90 minuter. Men i paus mådde han inte riktigt bra.

Filipe tror inte att FF Jaro har något psykologiskt övertag efter 2–0-segern. Han säger att det är viktigt att veta sitt lags egna styrkor. Men också motståndarens.

– Vi har studerat flera av deras matcher. Men bara för att vi vet en hel del om dem betyder det inte att vi kan stoppa dem helt. Jaro har helt säkert specialanlyserat oss. Jag tror på en jämn match. De små misstagen kan avgöra.

FF Jaro och EIF möts på Centralidrottsplan i Jakobstad. Matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman