Filipe: ”Vi har alltid också en plan B”

Ekenäs IF:s fotbollstränare Filipe går aldrig inför en match utan en plan B. Detta ifall att den inte den uppgjorda taktiken från start fungerar. Filipe säger att det inte alla gånger i en fotbollsmatch riktigt går som på Strömsö.

– I de tidigare förlustmatcherna, mot både TPS och KPV, fungerade inte vår spelidé alls. Resultaten är en sak. Spelet på planen någonting helt annat. Men vi försöker alltid gå in i en match med en bra spelidé, säger Filipe.

I den senaste hemmamatchen mot JäPS fungerade portugisens strategi med hundra procents effekt. Yassin Daoussi inledde som wingback till vänster och Kevin Mohedja till höger – vanligtvis är det tvärtom.

Xhevdet Gela som motor på mittfältet och med Stanislav Efimov och Valdrin Rashica på höger respektive vänster kant bjöd EIF-anfallet upp till bästa marknadsdans. Efimov var på ypperligt spelhumör och Rashica hängde med av bara farten. Gela–Efimov–Rashica hade en fot med i alla EIF:s fyra mål.

Och Oskari Sallinen avslutadeperfekt med tre mål. Och det kunde bra ha blivit några till. Också för Rashica och Efimov.

– Ett stort grattis till spelarna. De gjorde vad vi innan matchen kommit överens om. Den här matchen fungerade precis allt till belåtenhet.

Filipe säger att han inte var ett dugg nervös även om Mehdi blixtinkallades. Han säger att Mehdi är en bra målvakt och alla i laget känner honom och vet hur han spelar. Ordinarie keepern Hemmo Riihimäki har känning i baklåret och kunde inte spela.

– I fotboll hör alltid skador till bilden. Vi måste bara tackla problemen an efter. De ger också bytesspelarna en chans att stiga fram och jag hoppas de också griper tag i chansen, kämpar för en plats och på sätt också hjälper laget.

Han säger att han de senaste nätterna har han sovit riktigt gott och mår efter JäPS-matchen ypperligt. Och inte att undra på. Matchen var inte viktig bara för att säkra fjärde platsen i tabellen. Utan vi ville också visa att tidigare matcher var ett litet olycksfall i arbetet.

– Visst är jag alltid lite nervös inför alla matcher. Men jag ser det bara som ett bra tecken. Jag säger också till spelarna att det är bara bra om de är lite nervösa inför en kamp. Då känner de att de står inför en viktig sak, något de vill kämpa för och vinna.

Filipes första uppträdande i EIF var i matchen mot KTP från Kotka. En match som EIF efter en perfekt insats vann 2–0. Nu är det dags för KTP igen. Kotkalaget toppar övre slutspelet och är på väg till direkt avancemang för Veikkausliiga. Två omgångar återstår.

– Nu är det fråga om en helt ny match. I första mötet visste KTP inte hur vi spelar. Men nu vet dom det. KTP spelar med stort självförtroende och har i de senaste matcherna fått bra resultat.

Filipe säger att ur båda lagens synvinkel blir det ett toppmöte.

– Det gästande laget kämpar och kommer helt säkert att kämpa för avancemang. Vi behöver två poäng till (FF Jaro sista matchen borta) för att nå vårt mål, för att vara helt säkra på fjärdeplatsen. Resultaten i de sista matcherna kommer helt säkert att gå i kors. Men att nå en tredje plats är nästan orealistiskt, funderar Filipe.

Det är nerver i de återstående matcherna ända in på mållinjen.

Toppmötet mellan EIF och KTP på Centrumplan börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av: