Fofana: ”Jag trivs som fisken i vattnet”

Ekenäs if:s nye anfallsspelare Tiemoko Fofana har bara varit några veckor i Ekenäs. Men redan nu säger han att han trivs utmärkt i sin nya omgivning. Och inhoppet i matchen mot SalPa från Salo gav extra vind i seglen – han stod för segermålet (EIF vann 1–0). Det kunde inte börjat mycket bättre för den talangfulle ivorianen.

– Just nu löper allt riktigt bra. Alla på träningarna jobbar hårt för att bli bättre. Vi vill spela på vår absolut högsta nivå, och hoppas att klubben kan nå sitt mål. Vi vill avsluta säsongen på bästa tänkbara sätt, säger Fofana.

Fofana kommer från Abidjan i västra Elfenbenskusten. Han flyttade redan som sexåring till grannlandet Ghana där han som elvaåring började spela för klubben ”Right to Dream:s” akademilag – en klubb som är känd för sitt utmärkta ungdomsarbete. Han var där i sex år och som 17-åring bar det iväg…

”Fofa” hade redan från liten en stark vilja att bli fotbollsproffs. Men i skolan krävde man också motivation för studier och inte bara fotboll. ”Fofa” hade inte alltid tålamod att följa skolans regler – ofta hittade man honom på fotbollsplanen (skolkade från skolan) där han tränade.

– Min pappa hade krav på att jag skulle studera. Det hände efteråt att jag fick en och annan risbastu när jag hade varit borta från skolan. Visst skall man respektera sina föräldrar. Men jag vill inte heller ha något som stod i vägen för att nå mitt mål.

”Fofa” hamnade småningom till Danmark och FC Nordsjälland. Via olika juniorturneringar i Danmark, Sverige, Norge fick småningom Ilves i Tammerfors ögonen på den talangfulle ungdomen.

– Min första säsong i Ilves var besvärlig. Hela mitt inre väsen var i uppror. Språket, klimatet (vintern), precis allt var svårt att ta in. Men den andra och tredje säsongen gick sedan riktigt hyggligt, säger Fofana.

Han säger att första matchen mot SalPa var mycket bra för självförtroendet. Han säger också att han alltid redo om coachen (Xatart) ger honom en chans i startelvan. ”Fofa” säger att han alltid vill göra sitt bästa för laget.

– EIF har flere rutinerade spelare, bl a Lucas Kaufmann (senaste förstärkningen), Kofi Adu, Stanislav Efimov och Tabi Manga som alla är redo att hjälpa de yngre spelarna.

Han säger att han känner till Lucas Kaufmann (FC Honka) när de i tiden spelade mot varandra i Veikkausliiga.

– Det är härligt att spela tillsammans med honom. Jag tror att han med sin positiva attityd kommer att betyda mycket för laget.

”Fofa” säger att han inför veckoslutets match mot KäPa inte har några starka åsikter om laget. Han har tillsammans med lagkamraterna sett på några videoklipp och har rätt klart hurudant motståndet är.

– Vi måste till hundra procent hålla oss till den uppgjorda spelplanen. Och gör vi alla de simpla sakerna rätt ser vi vad som händer. Vi underskattar inte vår motståndare utan har redan nu fullt fokus på veckoslutets kamp.

Han säger att man måste respektera sin/sina motståndare i Ettan, inte underskatta dem. Det är jämnt i toppen och precis allt kan fortfarande hända.

Och så den sista obligatoriska frågan?

– Vi går för tre poäng, säger Fofana.

EIF och KäPa möts på Centrumplan nu på lördag och matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman