Fofana och Almeida i huvudroll – 1–0

Det är andra gången den här säsongen som ett nyförvärv i EIF:s dress sänker ett gästande lag. Den här gången var det ivorianen Tiemoko Fofana som sänkte SalPa – 1–0 (0–0).  Och gjorde därmed sin första avbetalning. Första gången var när Noah Lundström däckade Gnistan med matchens enda mål.

Nio poäng på tre matcher och ingen strut i den egna buren vittnar om ett disciplinerat spel på alla delområden, och att försvarslinjen och målvakten Ramilson Almeida nu talar ”samma språk” – inte några missförstånd, inte några billiga mål. Utan hundra procent över hela linjen.

Insatsen vittnar om, om uttrycket tillåts, att det blir både en intressant och en h-lvetes höst i Ettan.

Det kan också redan här sägas att SalPa från Salo inte är någon poängmaskin i Ettan – tvärtom. Ett av de mer besvärliga lagen. Och hade man inte släppt in Simon Lindholm och Fofana i boxen kunde de blivit oavgjort?

Fofana var glad efter matchen.

– Gissa om jag är glad?

– Det hela startade redan under den första träningen. Alla lagkamrater har tagit emot mig på bästa tänkbara sätt. Men den största kramen går till sportchef Peter Haglund och vd Mika Niemi. Båda har hjälpt mig oerhört mycket och jag känner en stor tacksamhet mot dem, säger Fofana.

Och givetvis riktar han också ett varmt tack till tränaren Gabri Xatart.

– Han litade på mig redan i första matchen. Jag tror också att jag kommer att trivas utmärkt i Ekenäs. Och jag kommer alltid att kämpa för laget och ta till vara chanserna när de kommer. Och när tränaren kallar mig är jag alltid beredd att göra mitt yttersta, säger Fofana.

Och Almeida mellan målstolparna gjorde sin bästa match i EIF-dressen. Alla tidigare missöden är förlåtna.

– Tack, tack. Men man kan alltid spela bättre och utvecklas. Jag är glad för att jag kunde hjälpa laget, säger Almeida.

EIF är tillbaka där man var i vårens matcher. Och som ett vinnande lag har man också Fru Fortuna med i nästan alla situationer. Nu rullar bollen ”de grönvitas” väg igen – stolpe ut blir stolpe in.

EIF spelade mycket stabilt över alla delområden. SalPa fick inte något utrymme i EIF:s box. Men man satsade på distansskott, vilket krävde ett par tre toppräddningar av Almeida – de bollar  som inte hamnade i försvarsmurens klor tog Almeida hand om.

– Man måste göra några usla matcher och missar för att lära sig av dem. Det var en tuff match men det förväntade vi oss. SalPa är ett fysiskt starkt lag, men vi kunde kontrollera spelet riktigt bra, säger Almeida.

Han säger att han är superglad för att han tredje matchen i rad lyckades hålla nollan.

– Men det är hela lagets förtjänst. Alla jobbar till hundra procent för varandra. Och då blir resultatet det här, säger Almeida.

EIF har också fått bra fason på mittfältet. Abdoulaye Kante, Simon Lindholm, Stanislav Efimov och Kofi Adu är besvärliga ”gubbar” att passera.  Efimov jobbar på stora ytor, Adu tar för sig riktigt ordentligt på offensiven. Kante är stark i alla lägen, och Lindholm tar sin del av ansvaret.

EIF:s mål kom i 53:e min. och började ute på högerflanken. Simon Lindholm fick inne i SalPa:s box bollen och hittade Fofana vid högra målstolpen – pang! Nyförvärvets lycka var gjord.

Matchen lockade hela 872 betalande – en bra siffra med tanke på att ett lätt duggregn störde nästan under hela matchen.

EIF följande match är hemma (12.8) mot KäPa från Kottby i Helsingfors. Matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Västra Nyland

YLE Västnyland

Åbo Underrättelser

Rösta på matchens lirare, Platinumspelare

Presskonferens

Ruutu bästa lägen i matchen