Fofana sköt EIF mot HJK – 2–1

Ekenäs IF är vidare i finländska cupen efter 2–1 (1–1) seger borta över Pallopojat från Helsingfors. Fofana, som kom in i andra halvlek, nickade in segermålet 2–1 efter inlägg från höger av Jakob Gottberg. Matchen spelades i idrottsparken i Busholmen.

Det betyder att EIF möter  i den sjätte omgången HJK från Helsingfors. Matchen spelas onsdag 26.6. klockan 18:30. Det blir för EIF en riktig godbit på Ekenäs Sparbank Arena.

Det var väntat att EIF:s tränare Gabri Xatart skulle rotera en hel del spelare. Och på basis av det var inte spelet riktigt som det brukar vara – det var ostrukturerat, mycket sparka och springa-fotboll. Passningsspelet höll inte heller normal standard.

Och genast i första halvlek bjöd hemmalaget på en chocköppning. Redan efter tolv minuter var det 1–0. Och det efter ett riktigt bra anfall från vänsterkanten.

Rayane Quazine hittade Roni Sperryn inne i EIF:s box och han gjorde inget misstag. Han placerade bollen behärskat bakom Ramilson Almeida i EIF-målet.

Men EIF reagerade snabbt och effektivt. Fyra minuter senare var det 1–1(16 min). Alexander Leksell och Tobias Fagerström spelade på högerkanten genom PPJ:s försvar. Fagerström lyfte från kortlinjen in bollen där Salomo Ojala fanns och nickade snyggt in kvitteringen.

I andra halvlek gjorde EIF alla fem spelarbyten. Fofona, Stanislav Efimov, Fahad Mohamed, Jakob Gottberg och Simon Lindholm kom in. Noah Lundström, Tobias Fagerström, Henri Malumdana, Roni Peitsalo och August Björklund utgick.

Fofona gjorde sitt andra mål sedan han efter sin skada kom med igen. Och han är välkommen. Också Stanislav Efimov är på väg tillbaka efter sin skada. Båda behöver speltid. Och båda behövs.

Trots att spelet hade lite ”semesterfotboll” över sig är segern ändå viktig. På onsdag gäller det viktiga poäng i Nätternas nätter-omgång, på Ekenäs Sparbank Arena, när IFK Mariehamn kommer på besök. Matchen börjar kl. 21.00 (sommarsolståndet) – alla matcher börjar för övrigt samma klockslag.

– Nja, jag skulle ändå kanske inte riktigt säga ”semesterfotboll”. Det blir såhär man möter lag från lägre divisioner. Och så fick vi en usel start. Det gav bränsle åt PPJ, som kämpade riktigt hyggligt, säger Simon Lindholm.

Han kom in i andra halvlek och såg en del av kampen från sidan.

Lindholm säger att segern ändå är viktig med tanke på onsdagens hemmamatch mot IFK Mariehamn.

– Jag tycker att vi har ett bra utgångsläge. Vi skall ta emot gästerna från Åland med varma servetter, säger Lindholm

Matchen mellan EIF och IFK Mariehamn börjar alltså kl. 21.00.