Fofanas två mål gav ny seger – 2–1

EIF:s nye anfallsspelare Tiemoko Fofana har fått en bra start i den ”grönvita dressen”. På två matcher har han gjort tre mål och båda gångerna har han fört EIF till tre poäng. Mot KäPa på Centrumplan stod han för både 1–1 och 2–1 (2–1) när kottbylaget fick ge sig.

Andra halvlek var spelmässigt ingen höjdare. Gästande laget fick spela med tio man då Casper Lönnqvist fick sin andra varning och rött kort. KäPa drog sig på försvar. EIF spelade lite tafatt, ingen tuff press på motståndaren och snällt i närkamperna. Men det räckte till tre poäng.

Mitt- och anfallsspelaren Lucas Kaufmann gjorde efter sju år i ligalaget FC Honka i Esbo debut för sin gamla klubb. Bara han kommer in i gängorna riktigt ordentligt blir en han en tillgång. Det är klart som korvspad.

– Vi tappade lite fokus i närkamperna. Och KäPa kämpade riktigt bra. Visst är det lite skillnad på tempot i fotbollsligan och Ettan. Det är mera kamp om bollen i Ettan, säger Kaufmann.

Och den allra största skillnaden mellan Veikkausliiga och Ettan är hemresan – nu kan Kaufmann komma med cykel till hemmamatcherna…

KäPa tog ledningen efter 20 minuter. EIF hade en frispark, men inne i boxen kunde gästande laget rensa undan bollen och kontrade snabbt. Kristian Yli-Hietanen kunde sedan via ribban sätta bollen i EIF:s mål 1–0. Kanske inte riktigt så EIF hade tänkt?

Men EIF reagerade snabbt och rätt. Jeannot Esua och Stanislav Efimov spelade bra ute på högerkanten och Esua hittade med sitt inlägg ”Fofa” inne i boxen och ivorianen gjorde inget misstag – 1–1 (26 min). Och nio minuter senare small det till igen. Joel Lehtonen bröt bollen på mittbanan, passade till Tabi Manga på högerkanten och Manga hittade ”Fofa” i mitten framför KäPa-buren. Och 2–0 (36 min.) var ett faktum.

Punkt och slut.

– Tja. Man kan säga att handboll är som fotboll. När det står 2–1 och en skön ledning känns det nog som vi vill döda matchen, men inte heller åka på något skit baklängesmål. Vi blir lite passiva, säger mittbacken Alexander Leksell.

Han säger att EIF gör lite fel i sitt markeringsspel, men samtidigt är det starkt att vända matchen till 2–1. Och så måste man också ha lite bättre kvalitéer i spelet för att kunna döda matchen. Det är lite så det känns.

Och här bryter lagets filur, Stanislav Efimov, plötsligt in i intervjun och säger på klingande svenska: ”Det är bra, broshan”. Och kilar vidare…

Leksell säger att KäPa:s kontring som gav 1–0 kom överraskade, men var bra.

– Det här är någonting vi måste ta med oss, lära oss av.

Han säger att man i omklädningsrummet snackade efter första halvlek att man var onödigt stressat.

– Vi trodde att vi måste avgöra direkt. Men sedan hittade vi bättre in i rytmen. Men det är klart att sådana här matcher måste vi bara döda effektivt. Rätt upp och ned.

Han säger att följande match borta mot HIFK blir annorlunda. Det blir stor publik, kanske lite smått äckligt spel. Men det är sådana matcher vi gillar.

KäPa hör inte direkt till de lag i Ettan som drar storpublik. Men EIF kan vara nöjd med publiksiffran – 912 betalande åskådare är inte fy skam.

EIF:s följande match spelas fredagen den 18 augusti borta mot HIFK. Matchen på Bolt-arena börjar kl. 18.30.