Följande spelare har förlängt kontraktet med herrlaget

Följande spelare har sportchefen Peter Haglund förnyat kontraktet med:

Alexander Leksell
Stanislav Efimov
Simon Lindholm
Roni Pietsalo
Joel Lehtonen
Ramilson Almeida
Tobias Fagerström
Tiemoko Fofana
Noah Lundström
William Lindqvist
August Björklund
Fahad Mohamed
Arttu Sivonen
Jakob Gottberg
Kofi Adu
Salomo Ojala
Lucas Forsten-Kaufmann

Lucas Forsten-Kaufmann fortsätter i EIF

Ekenäs IF:s sportchef Peter Haglund kommer med ett riktigt trevligt besked. Mittfältsspelaren Lucas Forsten-Kafumann, 32 år, har beslutat att fortsätta ytterligare en säsong till – och det i nyuppflyttade ligalaget EIF.

– Det är viktigt att vi kunde hålla Forsten-Kaufmann kvar i laget. Han har ju nästan 200 ligamatcher i kroppen och den rutin som behövs och som är viktig för oss, säger Haglund.

Forsten-Kaufmann spelade innan han i fjol kom till EIF hela sju säsonger i ligalaget FC Honka i Esbo. Men redan då knakade det i fogarna hos esbolaget och nu under vintermånaderna lade klubben lagt in sin konkursansökan – och får ta ny fart i division-II.

Redan tidigare gjorde sportchefen klart med en annan rutinerad lirare; Kofi Adu från Kumasi, Ghana i Afrika. Han har en stor rutin från Allsvenskan (bl a i Malmö FF och AIK i Stockholm) i Sverige och visade redan under säsongen när EIF avancerade till Veikkausliiga hur viktigt han är.

– Adu är viktigt både på och utanför planen för oss. Han var lagkapten i laget och är en viktig kugge i lagbygget, säger Haglund.

Lucas Forsten-Kaufmann är glad att kunna fortsätta en säsong till hos EIF. Och varför inte? Han säger att det inte var något svårt beslut att ta, och när han en gång fick en chans var det bara att tacka ja.

– Jag är glad att kunna fortsätta ett år till. Senaste säsongen var en succé. Jag är speciellt glad för hela lagets skull. Att det blev avancemang är en stark prestation, säger Forsten-Kaufmann.

Efter sju säsonger på liganivå vet han vad det hela går ut på. Ändå är det svårt att på förhand säga vad som väntar ”De grönvita”.

– Jag tror ändå att man inte behöver ändra upplägget så mycket. Samma unga tränarteam fortsätter och det är bra och senaste säsongen blev ju en succé, säger Forsten-Kaufmann.

Han kom för första gången till EIF säsongen 2014–15.

EIF sportchef har nu sjutton kontrakt i hamn – och alla med spelare som spelade med senaste säsong. Det är verkligen bra jobbat.

Redan nu är många av de kontrakterade spelare och sköter sin träning på egen hand. De egentliga träningarna börjar genast efter nyår. Och då kommer säkert också några try out-träningar att arrangeras.

Ducca Nyman

Kofi Adu förlänger med Ekenäs IF

– Ja, ja. Hej hej. Visst, jag är som bäst hemma i Kumasi, västra Afrika, tillsammans med min familj. Men jag har talat med sportchef Peter Haglund och vi har kommit överens om att jag fortsätter en säsong till.

Så här svarar EIF:s defensiva mittfältare Enoch Kofi Adu, 33 år, i telefon när han blir uppringd. Han spelade när han väl blev varm i kläderna en kanonsäsong, 27 matcher, när EIF avancerade till ligan.

– Vi gjorde en verkligt fin säsong. Och jag kände direkt när sportchefen ringde upp att jag gärna ville fortsätta en säsong till.

Kumasi är den näst största staden i Ghana, efter huvudstaden Accra, och är den administrativa huvudorten för Ashantiregionen. Kumasi har cirka 2,6 miljoner invånare i storstadsområdet och ligger i den centrala delen av landet, omkring 250 km från huvudstaden Accra. Staden är omnämnd som ”Garden City of West Africa” på grund av den varierande floran i området.

Adu blir EIF femtonde spelare (i skrivandes stund) som kommande säsong förlänger med ”De grönvita”. Han tycker att det bara är positivt när så många spelare fortsätter. Och med samma tränarteam som den här säsongen.

– Det blir jättetrevligt att träffa alla bekanta igen. Jag är verkligen glad för att så många valt att fortsätta en säsong till. Det känns som att komma ”hem”.

Han säger att han inte kan säga så mycket om vad som väntar i fotbollsligan. Men vi vet att det blir tufft.

– Även om det är fråga om att spela i högsta ligan behöver vi inte frångå vårt motto; ”vi vill vinna alla matcher”. Det är klart att det blir svårt. Men vi behöver inte pruta på vårt motto, säger Kofi Adu.

Han kommer till Finland genast efter nyår.

Ducca Nyman

Alexander Leksell: ”Jag har landat – nu gäller det att blicka framåt”

Ekenäs IF:s mittback Alexander Leksell från Sverige har helt nyligen förlängt sitt kontrakt med nya ligalaget EIF. Han har hela tiden efter att det blev klart att EIF avancerar till fotbollsligan funnits kvar i Ekenäs. Han jobbar på sidan om fotbollen som skolgångsbiträde. I skrivandets stund har EIF klart med hela fjorton spelare från fjolårstruppen.

Och efter avancemanget har det varit en hel del festligheter.

– Man måste få fira sådant här ordentligt. En sådan här händelse kanske bara händer en gång i livet? Och då måste man få fira, fira, fira…, säger Leksell.

Efter att sportchef Peter Haglund för någon vecka sedan meddelade att tränarteamet från i år; Gabri Xatart, Daniel Bolufer och Johan Estlander också fortsätter kommande säsong, har förnyade spelarkontrakt rullat in.

– Men nu har jag landat och blickar framåt, säger Leksell.

Han säger att den senaste säsongen, laget och klubbledningen, alla som jobbar för och kring föreningen består av helt fantastiska människor. Det var inte svårt att fortsätta en säsong till.

– Jag känner att vi nu har börjat resan. Tagit ett trappsteg till, vi avancerar  och det är fantastiskt på alla vis. Och när Peter (Haglund) frågade om jag vill förlänga kontraktet kände jag direkt att den här resan vill jag bara fortsätta.

Han säger att han stortrivs i staden, i klubben. Och fram till början av januari sköter spelarna träningen på egen hand. Leksell hittar man med jämna mellanrum ute i Västerby friluftsområde, kutande upp- och nedför i konditionstrapporna.

– De är hemska, fruktansvärda…

– Men jag vet ju att när jag löper och känner lite blodsmak i munnen gör jag också någonting rätt. Ja, det känns bara gött (göteborgska).

Han säger att han är kvar i Ekenäs till slutet av november. Sedan blir det en kort semester samt firar jul hemma med nära och kära vänner i Sverige. Och efter det är det – ”bara att blåsa på varje dag”.

– I nästa år är det ett steg uppåt i nivå och då måste man också stegra träningen. Det gäller att komma upp till den kvalitet som krävs. Jag tror att Finland har världens längsta försäsong. Det finns tid…, nej det är ingen ide att ligga och lata sig. Jag är precis som de övriga spelarna som vill höja sitt kunnande. Och då vill jag vara redo, säger Leksell.

Han säger att sportchefen gjort ett fantastiskt jobb och förlängt kontrakten med hela fjorton spelare (i skrivandets stund).

– I Sverige (också i Finland) har man ofta sett exempel på att när ett lag avancerar, tänker man genast att nu måste vi på den här nivån ta in nya spelare. Och så går det käpp rakt åt h-vete. Men så här långt känns det som om Peter Haglund har tänkt en hel del. Samma ledarskap (booom), perfekt. Stommen blir kvar (boom) perfekt…

Han säger att det är klart att vissa spelare kommer att lämna. Det är nästan omöjligt att hålla alla kvar. Nu har man stommen klar. Och sedan hämtar man in några nya spelare. Men man har kvar kärnan i gruppen.

– Vi har varit som en stor familj. Och de nya spelarna kan bara, pang, komma rakt in i familjen. De känner direkt att här behöver man inte vara rädd, här får man misslyckas, våga ställa krav på varandra. Och när vi har den här stommen kvar tror jag vi bara kan stiga uppåt.

Han säger att han inte helt hunnit sätta sig i den nya situationen, fotboll på högsta nivå i Finland.

– Jag tror att vi som i år ”vill vinna alla matcher” och vara med i toppen i tabellen. Den inställningen vill vi också ha i ligan. Men sedan måste vi också vara ödmjuka och komma ihåg att vi spelar på en högre nivå.

Han hoppas på att EIF gör en bättre säsong än då laget första gången spelade i högsta serien (1933).

– Jag tror att förväntningarna skall vara att vi klarar av att förnya kontraktet, att etablera oss i ligan, vi får vara väldigt nöjda.

Han tillägger att han från tidigare vet att alla i klubben är tävlingsinriktade och spelarna kommer att göra sitt absolut bästa.

Leksell säger att trots samma tränarteam kommer träningarna en del att ändra, men som gamla klassiska ”don´t fix waht broken” – det här vet man att fungerar.

– Men om det fungerar på Veikkausliiga-nivå vet vi inte. Men någonstans kommer vi nog att tänka i samma banor. Men vi måste göra allting lite bättre. Men grundtanken kommer att vara densamma; ”vi filar lite här och filar lite där”. Lite hårdare tempo på träningarna…

Han säger att man inte helt får frångå sitt grundspel eller tänk.

– Om vi bara tänker att oj, nu har vi gått upp i ligan, nu måste vi switcha om allt. Då blir det pannkaka av det hela, säger Leksell.

Ducca Nyman