Forsten-Kaufmann gjorde det – 1–0

EIF och lagets eminente mittfältsspelare Lucas Forsten-Kaufmann skrev en liten bit fotbollshistoria för EIF. Den åttonde juni 2024 på Ekenäs Sparbank Arena tog ”De grönvita” sin första seger, sina första tre poäng i Veikkausliiga. Och segermålskytt: Lucas Forsten-Kaufmann.

Matchen såg ut att gå mot oavgjort 0–0. Men så fälldes Joel Lehtonen av Gnistan-försvaret innanför straffområdet, när matchuret visade 90 min. Domaren Joni Hyytiä tvekade inte utan visade på straffpunkten.

– Jag var inte ett dugg nervös. Men med tanke på allt vad laget hittills har fått gå igenom kände jag nog ett visst ansvar. Jag är också jätteglad för att jag kunde hjälpa laget i rådande situation, säger Forsten-Kaufmann.

Han säger att det var en svår match. Gnistan har en bra struktur i laget och man tillät inte EIF att komma till lägen i slutet av planen på ett lätt sätt.

– Vi måste bli en hel del bättre på motståndarens nedre planhalva. Jag tycker vi hade bra passningar och bra idéer, men vi kom inte till några riktigt bra avslut.

Han säger att Gnistan försvarade bra. Men det gjorde också EIF och det gästande laget fick inte någonting gratis.

– Det var en jämn kamp där de små detaljerna var avgörande.

Forsten-Kaufmann säger att EIF i de senaste matcherna spelat bra. Redan mot KuPS i Kuopio var första halvleken riktigt bra.

– Ser man till de tre senaste matcherna vi spelat och de saker vi har försökt implementera har vi blivit bättre och bättre.

Han säger att det var viktigt med en seger. Nu kan vi alla se att vi gör saker och ting rätt och behöver inte ändra på allt eller komma med några nya ideer.

– Det tar lite tid och så behöver vi också lite tur. Jag hoppas att resultaten kan ändra på saker och ting, funderar Forsten-Kaufmann.

Han säger att det också var superviktigt med tre poäng. I fotboll får man ingenting bara för att man är värd det. Men man får det genom att spela bra.

– Vi kan sitta här och diskutera upp och ned hur bra EIF har spelat de senaste matcherna. Men det betyder ingenting om vi ser till läget i tabellen och om vi inte tar poäng.

Han säger att man måste vinna i fotboll och mot den bakgrunden är segern viktig.

– Hoppas den lite avlastar från våra axlar alla förhoppningar och press som vi själva skapat. Jag hoppas vi i kommande matcher kan spela med större självförtroende, säger Forsten-Kaufmann.

Det behövs knappast sägas att tränaren Gabri Xatart är nöjd? Och knappast heller att hela laget gjorde en stark insats?

– Vi har fått vänta på vår första seger. Men nu skall vi njuta en stund. Sedan måste vi börja fokusera på vår följande match, säger Gabri Xatart.

Nästan 1 300 åskådare fanns på läktarna och då stördes matchen en halv timme innan start av en ordentlig hagelskur och ihållande regn.

EIF:s följande match spelas den 12 juni i Seinäjoki mot SJK. Matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Veikkausliiga statistik

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

YLE Sporten

Huvudstadsbladet

RUUTU bästa lägen i matchen

Rösta på matchens lirare

Presskonferens