Försvarsmissar fällde EIF i cupen

EIF saga är i finländska cupen är all. Det behövdes visserligen förlängning på 2×15 minuter innan hemmalaget Gnistan stod som segrare, 3 – 2. Ordinarie matchtid slutade oavgjort 2 – 2 (1 – 1). Matchen spelades i Tali idrottshall. EIF:s mål gjordes på straffar. Xhevdet Gela slog den första, Juuso Liukkonen den andra.

Gnistans första mål kom efter att Tuuka Andberg missade till höger en nedtagning av bollen. Lucas kom fri på kanten, gav ett bra inlägg där Douglas framför EIF målet var fri och hade bara att sätta bollen i tomt mål, 1 – 0.

Det andra kom efter straff. Reza Heidari var inblandad. Först fällde han en gnistanspelare strax utanför straffområdet. I situationen innanför straffområdet träffade bollen hans hand och domaren tvekade inte att visa på straffpunkten. Douglas förvalta sitt pund väl, 2 -2.

Och segermålet, (105 + 1min.) i förlängningens första halvlek missade EIF:s mittförsvar markeringen på Douglas. Santeri Kangaslahtis inlägg från höger nådde Douglas som dunkade in 3 – 2. Ett hat trick.

– Det här var egentligen Gnistans enda ordentliga anfall. I övrigt tycker jag att vi försvarade rätt hyggligt. Synd att vi tappade litet på slutet.

EIF hade inte sin bästa dag. Första halvlek var visserligen riktigt hygglig även om Gnistan lyckades bra pressa EIF tillbaka. Men det var aldrig någon panik. I andra halvlek var det inte något riktig organiserat lagspel.

– Vi behöver inte sticka under stol med att vi bjöd Gnistan på en hel del. Och efter dyrbara missar är det alltid fråga om hur laget reagerar. Jag tycker ändå att vi inte kasta yxan i sjön. Men som sagt vi gav dem en möjlighet och Gnistan tog den, säger målvakten Mehdi, som inte kan belastas för målen.

Det var nästan bara försvarslinjen som var intakt. Mittfältet ändrade helt. Först utgick Jarkko Heimonen på högerkanten. Alexander Forsström flyttade från vänsterkanten ut till höger, och Oliver Pettersson gick upp från mittfältet till mittförsvaret med Tuukka Andberg medan William Lindqvist tog steget från mitten ut till vänster.

Också Gela utgick och lite senare Riku Selander. Också Valdrin Rashica steg av banan. Reza Heidaris inhopp var inte oävet. I slutet måste Forsström utgå efter skada och Kankaristo kom in istället.

– Det är klart att alla är missnöjda efter förlusten. Men misstag händer alltid och det är kanske bra att vi gör dem nu, säger Mehdi.

EIF:s första straff kom efter att Rashica fälldes vid ett genombrott innanför straffområdet av Ilmari Hieta. Gela tog straffen och gjorde inget misstag. Straffen satt säkert, 1 – 1. Förra EIF-målvakten Jiri Koski kunde inte göra något. Den andra straffen kom efter att Juuso Liukkonen först stressade Onni Tiihonen där bollen träffade handen. Liukkonen slog straffen säkert, lurade Koski i fel hörn, 2 – 1. Men Gnistan kom igen och slank ur greppet.