Försvarstabbar fällde EIF på Åland – 3–2

Tre dundertabbar i seriepremiären i Veikkausliiga av EIF-försvaret tackade hemmalaget IFK Mariehamn för. IFKM vann 3–2 (2–2). EIF:s mål gjordes av Noah Lundström.

– Det är klart att första matchen och första förlusten svider en hel del. Vi gör några misstag och straffas direkt, säger mittbacken Kalle Katz.

EIF startade kanske lite överraskande med nye målvakten Nikolaos Giannakopoulos mellan stolparna. Mittbackarna Kalle Katz och Arian Kabashi var stabila och ute på vänsterflanken klarade sig Fahad Mohammed också bra. Alexander Leksell till höger får ta 2–1-målet på sitt konto.

Och inledningen blev häftig. Under tre minuter smällde båda lagen in sammanlagt tre mål – efter aderton minuter stod det 2–2.

Sebastian Dahlström (bra på mittfältet) gjorde 1–0 efter att Fahad Mohammed blev överspelad. Hugos inlägg från kanten förvaltade rutinerade Dahlström väl, 1–0 (7 min).

EIF svarade snabbt. Nasiru Mohamed (bra wingback) blev först frispelad av  Stanislav Efimov, som sedan hittade Noah Lundström i boxen framför IFK-målet. Han styrde in 1–1 (8 min).

Glädjen blev kortvarig då Alexander Leksell gav en slarvig bakåtpassning till målvakten Giannakopoulos som Olawale Tehe snappade upp och placerade snyggt i bortre gaveln, 2–1 (9 min.)

Sedan skulle det dröja några minuter innan Lundström var framme igen. Också här var Nasiru Mohamed inblandad när han passade bollen till Lundström som med vänsterfoten placerade bollen i främre gaveln – 2–2 (18 min.)

– Ser vi till helheten gjorde vi många riktigt bra saker. Men klart är att det finns en hel del att ännu bättra på, säger Katz.

Andra halvlek hade hemmalaget mera boll. Men hade svårt att ta sig in bakom EIF:s försvarslinjer. Gästande laget hade inte många kontringar eller farligheter framför IFK-målet. Snarare försvarade man 2–2. En poäng skulle ha suttit fint i premiären.

– Jag tycker att det hände en hel del bra saker under matchen. Jag tror ändå inte att förlusten inverkar så mycket på vårt humör. Det gäller bara att bita ihop och fortsätta och förbättra spelet, säger Katz.

Och segermålet?

Både Arian Kabashi och målvakten Giannakopoulos får ta det på respektive konto.  Giannakopoulos var för passiv när Oskari Sallinen, för några år sedan i EIF, fick bollen efter inlägg från höger av Hugo. Bollen damp ned i fötterna på Sallinen som punkterade kampen, 3–2 (85-min).

Hela 1606 åskådare fanns på läktaren, ett par busslaster från Ekenäs.

– Att så många hade kommit från Ekenäs var en överraskning. Det värmde våra hjärtan på planen, säger Katz.

Premiären är över och trots missarna i försvaret finns det mycket positivt att ta med sig till följande match i Valkeakoski. Den 12 april står Haka värd och matchen börjar kl. 18.00.