Frivilliga förverkligade EIF-shop

Eva-Lotta Rehnman, Yvonne Holmström och Anders Heimberg har alla tre valt att frivilligt ställa upp och jobba i organisationen för EIF-fotboll. De är alla medlemmar i föreningens media- och synlighetsgrupp. När det gäller ideellt föreningsliv växer inte frivillig arbetskraft direkt på träd. Helt unika personer i sitt slag.

Eva-Lotta Rehnman jobbar som lärare vid Axell och har varit något av en primusmotor för projektet. Hon anser att utbildning och socialt ansvar är viktigt, och att en idrottsförening har en stor betydelse i samhället.

  • EIF-fotboll förenar i sin verksamhet många människor. Allt från juniorer till ungdomar och seniorer. Ja, ända upp till läktarna. Och mot den bakgrunden tycker jag det är viktigt, men också intressant, att vara med och bidra med någonting. Det var en orsak till varför jag ville komma med, säger Rehnman.

Idéen till EIF:s shop föddes under vintern, på en av klubbens brainstorming-möten, då en tanke dök upp att ha en egen pop-up-butik för EIF-fanprylar. Därifrån utvecklades tanken till en egen EIF-shop. Och dessutom på Nordens första gågata, Kungsgatan. Nu i påsk inför fotbollssäsongen öppnar butiken sina dörrar.

  • EIF-fotboll har stärkt sin organisation och det har kommit nya människor med i verksamheten. Och efter att jag (tillsammans med Anders Heimberg) lite bekantat oss med vad som händer i klubben, har alla tillsammans spånat om vad man kan och bör göra får att få mera sprutt på EIF:s verksamhet.

Hon säger att det viktigaste med shopen är att sälja EIF-produkter, men också för att EIF skall synas mer i gatubilden. Man skall kunna sticka sig in i shopen och snacka fotboll, kanske dricka en kopp kaffe och träffa någon av spelarna då och då.

  • Förhoppningsvis får turisterna komma till Ekenäs i sommar igen. Och då finns vi här på ”Kungsen”, klubben och laget syns och vi kan betjäna och svara på alla frågor.

Yvonne Holmström halkade in på ett bananskal i verksamheten. Det var främst Eva-Lotta och Anders Heimberg som lockade henne med. Holmström är utbildad visualist (dekoratör) och har jobbat med trender och visuella lösningar i H&M:s affärer i 23 år.

De minnesgoda Ekenäsbor känner henne som en tredjedel av popbandet Trance Dance, som hade sin storhetstid i slutet av 1980-talet. Tillsammans med frontfiguren Ben Marlene (Bengt Malén, som också spelet fotboll som junior i EIF) och tvillingsystern Susanne turnerade de runt i världen.

Det är ”Vonne” som har dekorerat EIF:s shop. Och Mikael Roms på MR Media i Horsbäck har varit med och planerat och tejpat skyltfönstret.

  • Först tänkte jag: Njaee – jag har inte tid. För det här jobbet kräver också tid. Men sedan ändrade jag mig. Tja – varför inte. Det är alltid trevligt med nya kontakter. Och när vi började tala om EIF:s shop blev jag eld och lågor. Yes! Det här är min grej, säger Holmström.

Och nu är vi så här långt.

  • Jag tycker det är helt fantastiskt att vi finns här. Vi piggar upp Kungsgatan med lite grönt och vitt. Hoppas att gemene man också vaknar upp och börjar följa EIF:s hemmamatcher, säger Holmström.

Och Anders Heimberg, som damerna i projektgruppen EIF-shop, döpt till ”glada snickaren” har stått för själva grovjobbet i lokalen. Han lade en heder i att kunna bygga en snygg butik med så små medel som möjligt. Väggar, speglar, hyllor, bord och stolar – allt har han lånat från olika håll och byggt ihop till bra helheter i butiken. Anders är händig och gillar att göra sådana här jobb. Han tycker att sånt här fungerar som bra motvikt till hans karriär inom pay-TV-branschen.

  • Jag flyttade från Helsingfors till Ekenäs för två år sedan. Och ifjol somras så tänkte jag att det kan vara trevligt att ställa upp och jobba för EIF, jag gillar ju fotboll överlag och följer med bl.a. tyska ligan. I EIF har jag kunnat bidra med någonting kreativt, lärt mig känna nya människor och breddat mitt kontaktnätverk, säger Heimberg. Ekenäs och EIF har välkomnat mig på bästa sätt och jag rekommenderar alla att ta del av en sån här verksamhet.

EIF:s shop öppnas officiellt lördagen den 3 april kl. 10.00.

Ducca Nyman