Full pott för EIF i Vasa – 3–2

Ekenäs IF har inlett kampen om förnyat kontrakt i Veikkausliiga – och det på allvar. Borta mot topplaget VPS i Vasa tog de ”Grönvita” sin andra seger i rad – 3–2 (1–1) kunde lika bra ha varit det dubbla. I första halvlek hade man flera riktigt delikata lägen att punktera matchen.

EIF fick också redan efter 21 minuter ett numerärt övertag då Mikko Pitkänen fick rött kort efter att ha rivit ned Emil Pallas i ett genombrott.

Om det under den första omgången i serien var stolpe ut för EIF har nu när serien vände blivit i stället stolpe in.

EIF fick frispark strax utanför sextonmetern. Joel Lehtonen och Väinö Vehkonen hade först en kort palaver – Vehkonen tog frisparken och skruvade snyggt in den i Teppo Marttinens vänstra hörn – 1–0 (22 min.)

Men glädjen skulle bli kort.

Alexander Leksell spelade bollen bakåt till Ramilson Almeida, som i uppspelet missade så grovt att Mads Borchers kunde kvittera  – 1–1 (36 min).  Almeida gjorde några bra räddningar, men det var också på grund av honom VPS kunde skapa sina farligheter. Han har gjort bättre matcher.

– Det var en dundermiss och klart att jag är besviken. Men vi grejade ändå tre poäng och det är det viktigaste, säger ändå en glad Ramilson Almeida.

Men EIF lät sig inte nedslås. I andra halvlek kom laget ut med nytt bränsle och efter en lite darrig inledning, där VPS jagade ett ledningsmål, kom man in i andra andningen.

Trion Nasiru Mohammed, Emil Pallas och och Salomo Ojala spelade fram Fofana, som kunde styra in ledningsmålet 2–1 (68 min). Det var ett riktigt snyggt avslut. Och Mohammed visar att han är en klar tillgång för laget.

Nasiru Mohammed kom in i andra halvlek och hans inhopp var verkligen piggt. Han stod för flera framspelningar, som skapade panik framför VPS mål. Och öppningen till Emil Pallas i slutskedet var grann, men Pallas missade tomt mål…

Men EIF:s 3–1 (87 min.) var matchens snyggaste. Kalle Katz avancerade med bollen och spelade den i djupled till Nasiru Mohammed som kom helt fri och gjorde inget misstag. Här började det dofta seger.

Men domaren Dennis Antamo lade till hela sju minuter och det skulle bli riktigt heta minuter. Reduceringen 3–2 (90+8) kom på straff efter att Kalle Katz tagit hands.

Martti Haukioja smällde in bollen kanonhårt.

Och jakten på kvittering inleddes. Men sedan tog tiden slut för VPS…

– Det är lite ont överallt i kroppen. Det var en tung match. Men annars värmer tre poäng, säger mittfältsspelaren Simon Lindholm.

Trots seger och tre viktiga poäng är han inte helt nöjd med insatsen. Han säger att det var en kaosartad match.

– Vi var lite slarviga med bollen och gjorde en del usla beslut. Överlag var det lite si och så i närkamperna. Bollen studsade hit och dit och vi hade svårt att få kontroll över spelet.

Men EIF:s svårigheter är inte helt över. Almeida fick en varning, sin fjärde, och är borta i följande match hemma mot FC Inter Turku från Åbo. Här måste sportchefen Peter Haglund skaffa en ersättare…

EIF:s följande match på Ekenäs Sprabank Arena är om en vecka och då kommer FC Inter Turku från Åbo på besök. Matchen börjar kl. 17.00.