Fys och mys för Manuel i EIF

Ekenäs IF:s sportchef Peter Haglund lämnar tydligen den här säsongen ingenting åt slumpen. Manuel Angel Bejarano Urbano (Manuel Bejarano) från Cordoba i Spanien är ny i tränarteamet. Han kommer enbart att koncentrera sig på lagets fysträningar. Cordoba är en stad, kommun i södra Andalusien med närmare 300 000 invånare.

Förutom att han sköter fysträningen för representationslaget kommer han också att ansvara för matcherna kommande säsong för EIF Akademi i division-III. Plus spelarutveckling.

  • Jag har varit en vecka i Ekenäs och det är någonting helt annat än vad jag är van vid. Hemma är det varmt och ingen snö. Här är det kallt och snö varje dag, säger Manuel.

Han har studerat vid universitet i Madrid, avlagt sin magisterexamen och specialiserat sig helt på fysträning.

  • Jag anser att en fystränare är livsviktig för en klubb. Utan en sådan tränare är det svårt för spelarna att utvecklas, svårt för laget att spela en bra fotboll, svårt för klubben att utvecklas. Det är ju det viktigaste.

Han har trots sin korta tid i klubben och staden ändå hunnit bilda sig en liten uppfattning om var han har landat.

  • Jag tycker att EIF är en proffsigt skött klubb. Faciliteterna (byggnaden på Ladugårdsgatan) är ypperliga. Jag är också imponerad över alla frivilliga som för klubben är med och jobbar. Och själva staden är mysig.

Han säger att han inte har några problem med att samarbeta med tränarna Guillem Santesmases och Ruben Maya Perez. Det är ändå Santesmaes som svarar för hela upplägget.

  • Båda är professionella i sitt jobb och tack vare dem har det från första dagen varit lätt att jobba för klubben. De har sett till att “smekmånaden” har gått smidigt. Helt underbara personer att jobba tillsammans med.

Manuel har själv spelat fotboll på division-III-nivå. Ifjol och innan han kom till Ekenäs var han tränare för ett lag i division-III. Han tycker att han bra kommer överens med EIF-spelarna.

  • Alla är positivt inställda, vänliga och trevliga på alla sätt. Men under träningarna får sådan här lite ta ett steg åt sidan. Då fokuserar alla till hundra procent på jobbet, på spelet.

Han ser en skillnad mellan division-III spelare i Spanien och Ettans spelare i Finland.

  • Här är spelarna mer tekniska och fysiskt starkare. Jag trivs ypperligt i klubben och trivs med att jobba med spelarna, med det dagliga arbetet. Jag mår riktigt bra, säger Manuel Bejarano.

Det går inte att ta fel på tränaren Guillem Santesmases glädje.

  • Det här är det bästa som har hänt. Helt perfekt!

Ducca Nyman