Gabri Xatart: ”Blir en tuff säsong”

Ekenäs IF:s fotbollstränare Gabri Xatart säger att årets fotbollssäsong i Veikkausliiga inte blir någon dans på rosor. Den första matchen är avklarad och slutade i en knapp förlust borta mot IFK Mariehamn, som vann 3–2 efter ett sent avgörande.

Den främsta orsaken till att EIF-tränaren tror på en tuff säsong hänger ihop med träningar och matcher. Ekenäs Sparbanks Arena är för närvarande under byggnad och träningarna hålls i Karis och den första hemmamatchen är först om några månader.

– Det är förstås en stor utmaning att under inledningen spela på bortaplan plus att ha en rätt lång väg till träningarna. Men det är de här förhållanden som gäller och vi måste leva med det och övervinna svårigheterna, säger Gabri Xatart.

Han säger att efter första matchen på Åland är känslorna delade. EIF fick inte det positiva resultatet man hade hoppats på. Xatart tror att spelarna var tagna av stunden, lite för ivriga. Och därför gjorde man en del fel beslut under matchen.

– Däremot kunde vi haft en straff (Lucas Forsten-Kaufmann fälldes innanför straffområdet). Den kunde ha ändrat matchbilden. I andra halvlek såg jag att spelarna var en aning slitna.

Han säger att på grund av att spelarna tränat inomhus, och på en mindre plan inte för tillfället är i bästa fysiska form.

– Vi har nu varit fyra veckor utomhus och på stor plan. Det både känns och syns att vi är på väg uppåt, både fysiskt och taktiskt. Förhoppningsvis blir det tre poäng mot FC Haka.

Han säger att mot IFK Mariehamn bjöd EIF på tre billiga mål. I följande match måste laget, spelarna, vara mer alerta och inte bjuda på motsvarande situationer.

– Det är klart att jag var besviken efter ålandsresan. Vi gav IFK Mariehamn för lätta chanser och de högg direkt. I Veikkausliiga kan man inte bjuda på någonting extra. Då är man såld.

Men nu gäller det FC Haka i Valkeakoski.

– Jag känner att vi är redo att möta FC Haka, som också är under press. Vi utgår från tre poäng, säger Xatart.

Han har också nyligen fått hjälp på tränarsidan då målvaktstränaren Jarkko Friström (Grankulla) och fystränaren Fabio Da Rosa (Brasilien) anslutit sig till teamet. Xatart säger att det har stor betydelse.

– Nu kan vi jobba djupare och bättre i fysiska aspekter. Jag tror att vi ungefär i mitten av säsongen kommer att se resultaten av båda tränarnas jobb.

FC Haka och EIF möts i Valkeakoski och matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman

Se matchen via RUUTU+ https://www.ruutu.fi/plus