Gabri Xatart: ”Blodtrycket och hjärtrytmen är under kontroll”

Ekenäs IF:s fotbollstränare Gabri Xatart säger att han är förväntansfull inför premiären i Veikkausliiga borta mot IFK Mariehamn. Blodtrycket och hjärtrytmen är i balans.

– Allt är under kontroll. Jag bara ivrigt väntar att vi skall komma i gång. Jag tycker det är härligt att EIF är med i landets högsta serie. Det skall verkligen bli en spännande och intressant säsong, säger Gabri Xatart.

Han har inte med laget, klubben, riktigt haft en optimal försäsong. EIF:s avancemang till fotbollsligan kom för alla, i den meningen, som en liten överraskning. Staden hade inte en fotbollsarena som fyllde fotbollsligans alla krav.

Det blev snabba beslut, både i stadens fullmäktige och hos klubbledningen. Skulle man kunna tillmötesgå alla ändringar och krav och få allt klart till seriestarten?

Beslutsfattarna har reagerat positivt, stött EIF:s verksamhet, men Ekenäs Sparbank Arenan är under arbete när serien kör igång. EIF har inte de senaste månaderna kunnat träna, eller spela tränings- och cupmatcher på Ekenäs Sparbank Arenan, utan fått hålla till på konstgräset i Karis.

Och under den smällkalla perioden har man hållit till i hallen ute i Västerby. Den går i sämsta fall att träna i men är bättre än jämfört med när EIF i tiden fick hålla till på ”Sahara” – marknadsplanen.

– Jag har ju från tidigare erfarenheter att jobba i Ekenäs. Jag vet hur läget är. Vintern är tuff, hallen är trång. Och på grund av att inte förutsättningarna riktigt är optimala kan det nog till en del i början inverka på resultaten, säger Xatart.

Han har från tidigare erfarenhet som ligatränare i KTP från Kotka och vet vad som väntar. Han vill inte jämföra KTP:s spelartrupp mot EIF:s, eller bakgrundskrafterna i respektive klubb.

Xatart säger att KTP, då många spelare hade lämnat klubben var ett nästan nytt lag. EIF har nästan samma lag och bakgrundskrafter som lyfte ”De grönvita” till Veikkausliiga. Han säger att några nya spelare har kommit till och förhoppningsvis kan starten bli riktigt bra.

– Jag vet att vi har ett riktigt bra lag. Motståndarna kommer givetvis att vara tuffare. Men jag känner också att när vi under sommaren kommer att ha alla tillgängliga resurser på plats kommer vi att ta ett jättekliv framåt och bli bättre.

Xatart säger att resultaten i tränings- och cupmatcherna (ligacupen) varierat kraftigt. Men det är ingen katastrof.

– Vi har spelat ypperligt i inledningen i drygt 25 minuter. Sedan har vi tappat rytmen och låtit motståndarna husera och bjudit på några ordentliga missar. Men jag ser inte direkt till resultaten, som t ex i senaste matchen mot KäPa.

Han säger att nu när EIF fått träna utomhus och på stor plan kommer det att inverka positivt på helheten. Laget blir starkare.

– I några träningsmatcher spelade vi bra minuter. Men hade svårt att få momentum för att ”döda matcherna”. Mot t ex mot SalPa i Salo dominerade vi i första halvlek, men kunde inte stänga matchen.

Han säger att det är sådant som händer i träningsmatcher. Men han hoppas att EIF i fortsättningen kan hålla den nivå som laget har visat för att också vinna seriematcher.

Premiären då?

– De första minuterna kommer säkert att vara både spännande och lite nervösa. Därför är det viktigt att vi både med och utan boll hittar en bekväm start och förhoppningsvis tar tre poäng…

… – Givetvis vill vi vinna, säger Gabri Xatart.

IFK Mariehamn och EIF möts på WHA och matchen börjar kl. 17.00 nu på lördag.

Ducca Nyman