Gabri Xatart: ”En försiktig titt i kristallkulan”

Ekenäs IF:s chefstränare Gabri Xatart har tränat nyuppflyttade ligalaget EIF till dags dato en månad. Januari har varit en äkta vintermånad – om inte direkt svinkall, men kallt nog ute hallen i Västerby. Allt annat än optimalt för ett fotbollslag i högsta ligan.

När intervjun görs skriver man 25 januari. EIF har sedan träningarna inletts spelat två träningsmatcher; borta mot Gnistan 1–1 och TPS 2–2. Under veckoslutet inleds ligacupen och EIF börjar borta mot rutinerade FC Lahti i Lahtis.

FC Lahti har de senaste säsongerna kämpat för att hålla sig kvar i ligan och lyckats. Klubben har inför årets säsong och cupspel också spelat två träningskamper, mot KTP (seger 3–2) och FC Haka (seger 1–0), men också inlett cupspelet. Borta mot FC Inter Turku, som vann 3–2.

EIF spelar i grupp A där också HJK, IFK Mariehamn och Gnistan finns. HJK har vunnit IFK Mariehamn 1–0 och alltså FC Inter Turku 3–2 över FC Lahti.

EIF:s fyra första matcher i Veikkausliiga är IFK Mariehamn (6.4), FC Haka (12.4) och första hemmamatchen mot AC Oulu (20.4) och FC Inter Turku (26.4).

Gabri Xatart vill inte spekulera i det här skedet om någonting. Han säger att IFK Mariehamn har en ny tränare i portugisen Ramoa Bruno och fortfarande bygger laget.

– Det är långt fram till ligastarten. Jag vill inte i det här skedet blicka för långt in i framtiden. Först skall vi klara av ligacupen, säger Xatart.

Han säger att inledningen på träningssäsongen varit ovanligt tuff. Hallen i Västerby saknar värme och är en aning trång. Men det går att träna där…

Det positiva är att EIF inför ligasäsongen nästan helt lyckats med att hålla ihop laget från fjolårssäsongen. Några spelare har lämnat, men det hör till bilden.

– Det är verkligen goda nyheter. Det är förmodligen första gången EIF har samma trupp, från en säsong till den kommande, som förde upp laget till fotbollsligan. Det är jag verkligen riktigt glad för.

I träningsmatcherna har EIF inte spelat med någon direkt permanent uppställning. Bytena har varit många. Spelare har testats i olika positioner.

– Vi har testat olika spelmönster och de nya spelarna har fått en chans att bekanta sig med spelupplägget. Men i det här skedet är det svårt att säga någonting konkret. Men med ett logiskt resonemang kan man nog dra från de här matcherna, säger Xatart.

FC Lahti och EIF möts på lördag i Lahtis och matchen börjar kl. 13.30. Om du inte kan se matchen på plats ser du matchen via Ruutu https://next.ruutu.fi/urheilu

Ducca Nyman