Gabri Xatart: ”Finns inte rum tänka så”

Ekenäs IF kan redan på söndag kväll vara ett nytt ligalag säsongen 2024 utan att ha spelat sin match borta mot TPS (måndag). Men då krävs det en skräll utan like av SJK:s akademilag, som på söndag i Åggelby möter Gnistan – seger och saken är klar. SJK har chans, liksom också TPS, att nå en tredje- och kvalplats för fotbollsligan.

Det här är spekulationer. Och det finns en del scenarion, men matcherna Gnistan–SJK akatemia och TPS – EIF (måndag) skall först spelas. Och EIF-tränaren Gabri Xatart är helt inne på samma linje.

– Det finns inte rum hos oss att tänka så där. Vi fokuserar helt på TPS-matchen. Det är för oss en ny ”final” igen, säger Xatart.

TPS och EIF möttes i Åbo den 28 juni. Då vann TPS 3–1 efter en dyster inledning av ”De grönvita”. Men efter det har EIF:s spel gått som på räls – med en hel räcka med ”finaler” – två oavgjorda och resten segrar.

– Senaste gång hade vi en dyster dag i Åbo. Vi inledde uselt och gav tyvärr hemmalaget några enkla chanser att avsluta. Nu är inställningen, fokus, någonting helt annat. Vi vill göra en bra match. Det finns chans till tre poäng, säger EIF-tränaren.

I EIF:s senaste hemmamatch mot SJK:s akademilag hade ”De grönvita” bra kontroll över spelet. Men hade svårt med att avsluta. Noah Lundströms segermål (1–0) lyfte en tung börda från alla EIF:s axlar, spelare och ledare.

– Det var för oss en svår match. Målet var en stor lättnad, säger Xatart.

EIF har anfallsspelare Tiemoko Fofana på skadelistan. Men här väntar man fortfarande på ett läkarutlåtande.

– När vi närmare vet hur läget är, tar vi ett beslut, säger Xatart.

Xatart säger att EIF är redo för TPS-matchen.

– Vi är beredda från start. Och förhoppningsvis stämmer lagspelet bättre än senaste gång. Vi vill göra en bra match och vi vill absolut vinna den här kampen, säger Xatart.

TPS och EIF möts på Veritas stadion (gamla hederliga Kuppis) och matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman