Gabri Xatart: ”Fokusera-fukosera-fokusera”

Ekenäs IF har inlett övre slutspelet i Ettan med schvung. Två matcher och två segrar gör att ”De grönvita” redan nu står med ena benet i landets högsta serie, Veikkausliiga. Lagets tränare Gabri Xatart flyger ändå inte högre än vad vingarna bär. Tre matcher återstår – SJK:s akademilag från Seinäjoki står nästa i tur.

– Laget är redo och fokuserar helt på de matcher som återstår. I de två senaste matcherna har vi spelat på rätt nivå. Och det är på den nivån vi vill spela. Det ger oss segrar, säger Xatart.

I senaste bortamatchen i S:t Michel spelade EIF som ett topplag skall göra. Lugnt, behärskat och tålmodigt. Trots ett besvärligt underlag, naturgräs och regn – plus efteråt en lång hemresa som väntade hade EIF tålamod att vänta på motståndarlagets missar – och sent om siders kom de…

Lagets anfallssnickare Stanislav Efimov stod bakom båda mål. Först straffen när Abdolaye Kante fälldes och sedan för förarbetet till 2–0-målet av Salomo Ojala – målet som definitivt satte MP på pottan.

– Nu när vi är i slutet av säsongen är det viktigt i alla matcher att spelarna är fräscha, säger Xatart.

Han säger att han inte ändrat på upplägget sedan seriestarten – i slutspelet följer man i stort samma mönster.

– Om det finns möjlighet kan vi ändra på någon liten detalj. Allt beror på motstånd, underlag, säger Xatart.

Han säger att spelarna inte är nervösa, uppskruvade eller går händelserna i förväg.

– Jag känner att spelarna är på alerten, tävlingsinriktade och helt fokuserade på kommande uppgifter. De behöver inte vara nervösa.

EIF-tränaren är riktigt nöjd efter insatserna mot både HIFK (hemma) och MP i S:t Michel. Båda matcherna slutade 2–0 till EIF. Fyra gjorda mål och inget i egen bur vittnar om en stark försvarsinsats.

– Vi agerade mycket bra i båda matcherna. Framför allt i S:t Michel. Vi spelade på ett svårt underlag. Men i båda kamperna (95 minuter) spelade vi på en superbra nivå, säger Xatart.

Hemma mot SJK akatemia väntar Xatart inte någon ”söndagspromenad”.

– Å nej. Vi möter ett lag som spelar utan press. SJK akatemia har många unga spelare som behärskar spelet med bollen. Det är lag som smått är skamlöst – om det håller på att förlora kan de snabbt ta sig tillbaka i matchen igen. Vi måste vara synnerligen på vår vakt.

EIF-tränaren säger att han hoppas på samma inställning som i matcherna mot HIFK och MP. Någon risk för underskattning finns inte.

– Håller vi samma höga nivå både individuellt och kollektivt tror jag på seger, säger Gabri Xatart.

EIF och SJK akatemia möts på Centrumplan på onsdag och matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman