Gabri Xatart: ”Hoppas trycket lättade”

Gabri Xatart och hans tränarteam i Ekenäs IF:s ligalag hoppas att trycket, som legat och pyrt i tryckkokaren, efter segern över Gnistan lättade.

Han säger också att EIF i tidigare matcher varit värda mer än noll poäng. Men laget har inte lyckats knyta till säcken.

– Vi är alla väldigt glada och vi är värda segern. Förhoppningsvis kommer det att leda till att vi i fortsättningen spelar bättre. Från och med nu får vi en ännu bättre dynamik inom truppen, säger Gabri Xatart.

Men laget och lagledningen hinner knappt njuta någon dag innan det är dags att ladda om igen. Veckan som kommer är tuff – ligamatch (onsdag) mot SJK i Seinäjoki, cupmatch på söndag borta mot PPJ i Helsingfors och på onsdag (19 juni) ligamatch hemma mot IFK Mariehamn.

– Det är samma rytm för alla lag. Vi kommer från en match med en seger. SJK har i de två senaste kamperna förluster. Hoppas det kan hjälpa oss direkt från början att få riktigt prima vibbar. Jag hoppas vi kan visa på planen att vår formkurva är positiv.

Han säger vidare att när laget kommer från en segermatch är också spelarna och lagledningen entusiastiska och mer beredda att möta alla eventuella utmaningar.

– Om en vecka har vi sedan hemma en nyckelmatch mot IFK Mariehamn. Jag önskar att alla vill vara med och hjälpa oss till nya tre poäng. Och lyckas vi med våra uppgifter kommer glädjen att stå högt i tak, säger Xatart.

Anfallsspelaren Fofana har varit långtidsskadad, men var med i Akademilagets senaste match i division-III. Det betyder att han närmar sig en ligadebut?

– Vi måste bara ha tålamod…

Xatart säger att stämningen i truppen efter en förlust tar hårt på självförtroendet. Men sedan är det tvärtom efter en seger. På veckans första träning var allt uppåt igen.

– När följande match närmar sig är spelarna fokuserade och alla skärper sig och är motiverade på träningen igen.

Han säger att EIF har ett otroligt fint lag med bra beteende och prima mentalitet. Alla bjuder till på träningarna.

Och klart är att alla förluster hittills lägger sig i bakhuvudet och gör att det kan bli svårt att hantera stressen.

– Under de tuffa tiderna presterade vi trots allt ändå bra fotboll, även om vi inte vann kamperna.

Han säger att spelarna är värda den senaste segern.

– Hoppas de kan känna sig lite mer bekväma och att spelarna bättre kan hantera de usla situationer laget kan ha under en match, säger Xatart.

SJK och EIF möts i Seinäjoki och matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman