Gabri Xatart: ”Laget vaknade på rätt sida – 15 dystra minuter kunde förstört säsongen”

Ekenäs IF:s tränare Gabri Xatart drar en lättnadens suck och säger att förlusten mot TPS väckte laget. Men den kunde också ha spolierat hela säsongen…

Efter det spelade EIF borta mot FF Jaro (1-1) och hemma mot JäPS (2–2) från Träskända. Förluster här i de här matcherna kunde väckt både starka och onda krafter…

– Vi hade sex matcher utan seger och vad som helst kunde ha hänt. Dynamiken i spelet var usel och kunde ytterligare blivit sämre om det blivit förluster mot FF Jaro och JäPS, säger Xatart.

Han säger att i alla EIF:s matcher där ena laget dominerar blir det ofta problem för det svagare laget. Om det inte finns styrka att kontrollera motståndaren blir det ofta mål i det egna målet.

– Det hände två till tre gånger mot TPS. Och efter det tredje målet kunde vi inte mera reagera på rätt sätt. Det är sådant som händer, men det var i mina ögon en katastrof. Men samtidigt fanns också något som väckte laget.

Därför är en poäng i matcherna mot FF Jaro och JäPS viktiga.

– När man har spelare av Kofi Adu, Abdoulaye Kante och Stanislav Efimos kaliber är det lättare att få laget att hantera en sådan här situation. Tillsammans med hela laget började vi vinna igen.

Och vändningen kom hemma mot serieledaren Gnistan. Och detta trots att EIF saknade två toppspelare, Tabi Manga och Abdoulaye Kanate som var avstängda.

– Det finns vissa nyckelmatcher som blir viktiga. Mot Gnistan bytte vi lite struktur och spelade med två rena anfallsspelare. Det gav Stanislav Efimov en möjlighet att bättre visa sitt kunnande. Jag tycker att vi i de två senaste matcherna kontrollerade händelserna på planen bra.

Och det visade EIF borta mot SJK:s akademilag – 4–0 seger och med mersmak.

– Jag är riktigt nöjd med hur vi inledde i Seinäjoki. Det här var för säsongen SJKa:s första hemmaförlust. Visserligen kanske röda kortet gav oss ett litet övertag? Men överlag spelade vi i 90 minuter starkt. De hade kanske under ett par minuter några farliga kontringar. Men jag tycker att vi hanterade situationerna bra.

Nu väntar SalPa från Salo, som också i de två senaste matcherna rullat in sex poäng.

– Vi fokuserar till hundra procent på SalPa-matchen och ser den lite som en final. Att vinna tre matcher i rad skulle betyda oerhört mycket för självförtroendet och samtidigt stärka den positiva stämning som finns i truppen.

EIF har också förstärkt med anfallsspelaren Tiemoko Fofana från Elfenbenskusten. Om han startar direkt avslöjar inte Xatart, utan svarar bara: ”Vi får se”.

– Det är väldigt kul att han är här. Han har erfarenhet från Veikkausliiga vilket betyder mycket och han har anpassat sig bra i truppen.

När Tiemoko Fofana får frågan: ”Läget?” lyser hans ansikte lyser upp som ett riktigt Hangö kex.

– Jag är redo, svarar Fofana.

Xatart säger att EIF kör som vanligt för tre poäng.

– Det är viktigt för oss och klubben att fokusera på de matcher som återstår och inte på någonting annat, säger Gabri Xatart.

Men redan innan matchen börjar, drar EIF igång med ett spektakel nere i Stallörsparken med självaste Timo Jutila, ishockeyspelaren från Tammerfors, som dragplåster. Jippot börjar kl. 10.00 vid EIF:s glasskiosk.

EIF och SalPa möts på Centrumplan och matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman