Gabri Xatart: ”Nu gäller FC Lahti – Ilves lagt till handlingarna”

Ekenäs IF:s chefstränare Gabri Xatart tar inte lättvindigt på förlusten i senaste omgången mot Ilves från Tammerfors. Men han gräver inte ned sig efter en djupdykning i en serie där man hela tiden måste blicka framåt.

– FC Lahti vann i senaste omgången sin första match och kommer garanterat med en bra attityd till Ekenäs. Vi måste snabbt lägga Ilves-matchen till handlingarna och förbereda oss på att göra en bättre insats, säger Gabri Xatart.

Han letar inte efter några bortförklaringar till att matchen slutade som den gjorde – (Ilves vann 2–0). Men en stilla undran är tillåtet. EIF saknade nämligen på grund av giltiga orsaker både Lucas Forsten-Kaufmann och Abdoulaye Kante.

Kante är Ilves-spelare och kunde inte spela mot sin arbetsgivare. EIF hyr honom den här säsongen från tammerforsklubben. Forsten-Kaufmann saknades tack vare verkligt lyckliga omständigheter – familjen har fått tillökning. Och inte med en hund till – utan en liten son.

– Båda är för oss viktiga spelare. Om båda hade medverkat kanske vi också presterat en bättre match? Funderar Gabri Xatart.

Forsten-Kaufmann kom visserligen in i andra halvlek, men har på grund av den lyckliga tilldragelsen hemma saknats de senaste dagarna på träningarna.

Det är klart att om man är i sjunde himlen är tankarna någon annanstans än på fotboll?

– Lyckligtvis kom han till matchen. Vi har saknat honom, säger EIF-tränaren.

Gabri Xatart ber anhängarna smått om ursäkt för insatsen mot Ilves. EIF presterade inte på toppnivå. Ilves fick för stora ytor att spela på.

– Vi var alla besvikna efter matchen. Vi misslyckades och är inte värda poäng. Vi ville betydligt mer. Göra säsongens första hemmakamp till en riktigt fin fest för anhängarna. Det lyckas inte alla gånger i fotboll.

Måndag och tisdag hade laget ledigt. Gabri-Xatart säger att under de dagarna har man inte tänkt fotboll. Men sedan tar man tag i problemen.

– Vi gör en grundlig analys. Vad gjorde vi för misstag? Allt det som hör till, för att prestera bättre i följande match.

EIF har fortfarande Fofana och William Lindqvist på skadelistan. “”Fofa” dras med en ledbandsskada. Men båda har skött rehabträningen bra och varit med redan en tid på träningarna.

Det är ingen hemlighet att EIF i anfallsspelet skulle behöva ett alternativ till redan rådande uppsättning…

– Jag hoppas båda så snart som möjligt blir spelklara.

Han säger att EIF gör allt för att ta sin första seger i Veikkausliiga för att visa staden och anhängarna att laget är redo för den här nivån.

EIF är i matchen mot FC Lahti en vecka till bekant med nya underlaget på Ekenäs Sparbank Arena. Matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman