Gabri Xatart: ”Nu måste vi vara självkritiska”

Ekenäs IF förlorade sin sista träningsmatch innan Ettan-preimären om en vecka. Då står TPS från Åbo för motståndet. I matchen mot PK-35 från Rönnbacka i Helsingfors på Centrumplanen blev det förlust. Det gästande laget vann 2–1 (2–0).

EIF-tränaren Gabi Xatart presenterade i första halvlek något som liknade en premiärelva? Almeida började i målet. Försvarslinjen från höger: Esua-Manga-Lindqvist-Leksell. Mittfältet: Kante-Edu-Lindholm-Fagerström. Anfall: Ojala- Efimov.

Hur Xatart formar uppställningen återstår att se. Någon möjlig ändring från PK-matchen kan tänkas. Men trots förlusten behöver inte EIF hänga läpp. Det var också första gången under försäsongen som Xatart hade tillgång till alla nyförvärv.

– Men det är klart. Jag är inte nöjd med första halvlek. Laget agerade inte bra. Nu måste vi vara självkritiska, hitta ett sätt att höja vår nivå för att spela bättre, säger Xatart.

EIF bjöd igen på två ”gratis mål” – PK skall inte förringas för det. I femte minuten knäppte Makimoto från ca 18 meter till med ett skott där bollen gick in i Almeidas vänstra hörn – men så här omarkerad får inte en spelare i seriematcherna stå.

Gästande lagets andra mål kom i 18:e minuten. PK fick en frispark ute på höger kant och inne i straffområdet står långe Seesay (bekanta från BK-46) vid bortre stolpen helt omarkerad och kan nicka in 2–0.
Och det kunde blivit värre.

I den 31:a minuten får PK-35 straff. Bekanta Rashica (i EIF i fjol) stiger fram för att definitivt sänka ”De grövita”. Men Almeida i mål gör en toppräddning och håller hemmalaget med i kampen.

Senare fick Tabi Manga rött kort, efter sin andra varning, efter att rivit ned en PK-spelare.

– Men så här uselt får vi inte spela i seriematcherna. Då har vi ingenting att hämta, säger Xatart.

EIF reducerade i 81:a minuten genom inhopparen Artur Atarah. Arttu Sivonen (tillbaka i EIF från SalPa) slet bollen åt sig utanför sexton metern och skyfflade den vidare till Atarah som inte gjorde något misstag.

EIF:s nye förstärkning Adu som senast spelade i Allsvenskan i Sverige gjorde sin debut. EIF tränaren är efter det han såg nöjd.

– Adu håller hög nivå. Han är en stor spelare med ett bra rykte och erfarenheter. Jag tror han kommer att höja nivån, också på hela laget, säger Xatart.

EIF möter i hemmapremiären den 15 april TPS från Åbo – ett gammalt bekant lag, som Xatart var med och tränade ifjol.

– Jag är efter vinteruppehållet ivrig att inleda säsongen. T o m lite extra ivrig då det är TPS vi möter och som jag tränade i fjol.

Han är glad för att det är hemmapremiär.

– Jag är säker på att vi kommer att göra en bra match och vi går för seger, säger Gabri Xatart.