Gabri Xatart: ”Tålamod som gäller”

Ekenäs IF har inlett säsongen i Veikkausliiga med två förluster – mot IFK Mariehamn och FC Haka. Under veckoslutet möter ”De grönvita” AC Oulu hemma, men borta i Myrbacka. Som bekant är för tillfället Ekenäs Sparbank Arena under byggnad.

Men två knappa förluster är ingenting annat än förluster. Punkt. I fotboll finns inte några hedersamma nederlag. Och nära skjuter ingen hare.

Också om IFKM och FC Haka är lag som EIF ”borde ta poäng” av om man vill förnya seriekontraktet i höst.

– Det är klart att vi vill vinna alla våra matcher, säger chefstränaren Gabri Xatart.

Men nu har, som bekant inte EIF:s försäsong helt varit optimal.

– Vi måste vara tålmodiga och möta alla våra utmaningar. Det är vår första säsong i Veikkausliiga. Att vinna är svårt och ibland känns det som om man inte får den utdelning man borde få. Men såhär är det i fotboll. Men månne vi inte småningom börjar ta poäng, funderar Gabri Xatart.

Han säger att han inte har någon orsak att ändra på uppläggningen eller träningarna.

– Vi måste hålla fast vid de system vi har skapat.

Gabri Xatart säger att alla ledare kring laget och spelarna i truppen inte känner någon press eller stress att ”nu måste det bli poäng”…

– Jag är lugn.

– I min position gör jag allt för att laget skall vinna på söndag. Blir det förlust igen så har anhängarna rätt att uttrycka sina åsikter.

AC Oulu har efter de inledande omgångarna en poäng och är lite i samma båt som EIF.

– Onekligen möter vi ett intressant lag.

Och EIF närmar sig sakta men säkert en hemmamatch på sin arena. Efter en dryg månad smäller det till på ESA.

– Det är klart att vi väntar på den matchen. Vi förlorade inte hemma i fjol. Och klart är att allt för oss hittills har varit en stor utmaning. Det är svårt för ett ligalag att efter rådande förhållande ordentligt förbereda sig, säger Gabri Xatart.

I sin senaste match i den finländska cupen visade EIF att man ändå är på rätt väg. Segern med 11–0 (5–0) mot division-III-laget TamU/2 e satt riktigt bra och Gabri Xatart är nöjd.

– För de spelare som fått mindre speltid var matchen viktig. Och alla gjorde en riktigt bra insats. För några kanske det just nu känns orättvist att de i seriematcherna nöter bänken. Men just nu måste tränarteamet fundera på vad som är absolut det bästa för laget, säger Gabri Xatart.

EIF och AC Oulu möts i Myrbacka och matchen på söndag börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman