Gabri Xatart: ”Var stolta över Arttu Sivonen”

EIF:s chefstränare Gabri Xatart är smått lyrisk över Arttu Sivonens insats i matchen mot mesta mästarna HJK från Helsingfors. Han säger att alla EIF:are kan vara stolta över Sivonens insats.

– Han är en spelare från eget juniorled. Han är blott 19 år och presterar redan i sin första ligamatch ett så här moget spel. Det är minsann värt att vara stolt över, säger Xatart.

Han säger att EIF är en liten förening.

– Men det är de unga spelarna som utgör framtiden.

Xatart valde att starta med Sivonen på mittfältet och Joel Lehtonen som ytterback till höger i försvarslinjen.

– Jag sade innan matchen åt Arttu (Sivonen) och Joel (Lehtonen) att säsongen är lång. Vem som helst i truppen måste vara redo att axla ansvaret. Det handlar inte enbart om elva spelare. Utan 27. Det är viktigt att alla är involverade i spelet.

EIF möter i fjärde omgången i finländska cupen SalPa, som spelar i Ligaettan, från Salo. Sivonen var för ett par säsonger med i SalPa:s led, men ångrade sig och kom efter en kort tid tillbaka till EIF. Det beslutet behöver han inte ångra.

– Vi har spelare i truppen, som i cupmatcherna får visa att de också är redo för att spela på liganivå. De här spelarna får chans mot SalPa.

Insatsen mot HJK var av tränarteamet en taktisk fullträff – 0–0 visade att försvars-, men också laginsatsen fungerade som det ska göra. Och inte bara det – det fanns också bud på bra målchanser.

Xatart anser att HJK i början av säsongen fortfarande är trögt. Laget har en del svagheter, som EIF lyckades utnyttja. Och kunnat avgöra från?

– I fortsättningen måste vi analysera de lägen vi hade, men inte gjorde mål på. Det dyker inte mot ett lag som HJK upp alltför många lägen.

Han är också glad för målvakten Ramilson Almeidas insats mellan stolparna.

– Hans inställning var otrolig. Det han visade upp mot HJK var magnifikt. Jag är stolt över honom, och den potential han har.

Han säger också att han gläds över det spel, den insats laget presterade på Bolt Arena i Helsingfors.

– Det blev inte seger. Men jag är glad för slutresultatet.

– Förhoppningsvis för kommande matcher stärker det också ordentligt självförtroendet, säger Gabri Xatart.

Matchen mellan SalPa och EIF spelas i Salo och börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman