Gabri Xatart: ”Vi måste vara starka”

Ekenäs IF:s tränare Gabri Xatart är inte direkt orolig efter den senaste stora förlusten, hemma men borta, i ligacupen mot IF Gnistan (2–5). Men han tar inte heller lätt på den. Matchen spelades i Myrbacka.

– Det var tufft för oss. Vi släppte in fem mål. Gnistan straffade oss varje gång vi gjorde misstag. Det hände den här gången. Men i fortsättningen skall vi se till att det inte upprepas, säger Gabri Xatart.

Han säger att EIF-ledningen skall se över hur mentaliteten fungerade och hur den skall fungera inför matcherna.

– Vi måste trots allt försöka vara starka.

Han säger att lagets reaktion ändå var positiv trots alla baklänges målen. Spelarna ville stiga fram och göra betydligt bättre ifrån sig.

– Men vi hade inte riktigt förmågan att göra det på det sätt vi ville. Vi tappade många gånger bort oss under många situationer.

Xatart säger de lag EIF möter i dagsläge har betydligt mer kvalitet.

– Vi är mitt uppe i försäsongen och då är det rätt normalt att sådant här kan hända.

Han hänvisar bl a till fjolårssäsongen och matchen borta på Veritas stadion mot TPS (åbolaget vann 3–1). Då släppte EIF under den första kvarten tre billiga mål.

– Efter det vann vi tolv matcher i svit…

– Men det är bra att vi får den här informationen redan nu. Jag är inte orolig alls. Vi vet att vår nivå måste bli bättre. Men vi har också tid att fixa det både med eventuella förstärkningar och inom laget, säger Xatart.

Han säger att laget hela tiden utvecklas, går framåt och att man spelar med de spelare som är tillgängliga.

– Vi roterar just nu spelarna inom laget rätt mycket. Det är viktigt att alla får visa vad de går för.

Under veckoslutet spelar EIF sin sista match i grupp A i ligacupen. Man möter HJK, Klubi 04 i Helsingfors. HJK:s representationslag är för närvarande på träningsläger i Turkiet.

Xatart underskattar inte kommande motstånd.

– Vi kommer på normalt sätt att analysera Klubi 04. Vi skall utveckla vårt spel, vårt spelsystem och vi går in för att vinna kampen. Senare får vi ta oss an HJK när vi möts i ligan, säger Xatart.

Klubi 04 och EIF möts i Tali i Helsingfors och matchen börjar kl. 14.00.

Ducca Nyman