Gabriel Xatart: ”Hit vill jag komma igen”

Smäll aldrig igen en dörr så hårt att du inte någon gång kan komma tillbaka igen. När EIF och Gabriel Garcia Xatart säsongen 2019 gick skilda vägar skildes man som goda vänner.

Xatart fortsatte sedan hos PePo i Villmanstrand, sedan biträdande- och ansvarig tränare för ligalaget KTP i Kotka (avancerade tillbaka i år) och den här säsongen som biträdande tränare i TPS.

När Xatart den här säsongen var med TPS i Ekenäs för seriematch lär han ha stått en stund ensam och blickat ut över Centrumplanen och utbrustit: ”hit vill jag någon gång komma tillbaka igen”.

Och om någon månad blir det verklighet: Xatart återvänder till ”De grönvita” efter nästan fyra år i förskingringen. EIF och Xatart har tecknat ett kontrakt som löper på 1+1 år. Plus att också Daniel Bolufer fortsätter som biträdande tränare.

– Jag trivdes utmärkt i Ekenäs, och gör det fortfarande. Det här är mitt andra hem. Jag saknar ord hur glad jag är för att vara tillbaka igen, säger Xatart.

– Hahaha, min favoritjournalist från Ekenäs som ringer. Hej hejhejhejhej… Gissa om jag är glad att återvända till Ekenäs igen? Och den här gången hoppas jag att jag i gamla stan få njuta av en god kopp cappuccino kaffe, säger Daniel.

Och något problem med nye tränaren Xatart blir det inte heller. Båda känner varandra från tidigare och Daniel försäkrar att de har bra kontakt med varandra.

Daniel säger att han från tidigare blivit respektfullt bemött i Ekenäs och att också han vill visa respekt mot staden, och klubben som blivit litet av ett andra hem för honom.

Och Daniel önskar alla i staden och i EIF en riktigt god jul – och det säger han på svenska.

När Xatart var här säsongen 2018 gick EIF till semifinal i finländska cupen och i Ettan höll man länge och väl till i toppen och var ytterst när en kvalplats till Veikkausliiga. Det blev till slut en tredje plats i tabellen. Men säsongen i EIF betecknas fortfarande som succé…

Och inte bara det här: EIF:abs vd Mika Niemi blir också heltidsanställd vd och också lagledare för laget säsongen 2023.

– Vi strävar efter kontinuitet i vårt jobb. Och nu faller stora pusselbitar på sina rätta platser. Både Peter Haglund och Xatart har under åren hållit kontakt med varandra och nu fann man varandra på nytt, säger EIF Abs styrelseordförande Niclas Lindgren.

– Xatart känner från tidigare förhållandet i klubben, i staden och omgivningen. Det har gått nästan fyra år sedan han senast var här. Nu har han en hel del mer erfarenhet än när kom säsongen 2018, säger sportchef Peter Haglund.

Haglund säger att nu när tränarstaben för kommande säsong är klar tar förhandlingarna med spelarna ordentligt fart.

– Jag har redan diskuterat med flere spelarna och nu när tränarstaben är klar kommer förhandlingarna i ett helt nytt läge. Men jag skall också diskutera med nye tränaren hur vi i fortsättningen skall ha det, säger Haglund.

Xatart kommer genast efter nyår till Ekenäs och inleder jobbet. Men det är fullt möjligt att han redan kommer lite tidigare för att diskutera med sportchefen och övrig personal.

– Jag har under åren fått en betydligt klarare bild av finländsk fotboll. Det betyder mycket för mig. Tillsammans skall vi försöka göra någonting stort, någonting positivt och glatt, säger Xatart.

Flere av dagens spelare känner från tidigare också Xatart.

EIF har från tidigare kontrakt med Stanislav Efimov (Ryssland) och Abdoulaye Kanté (Frankrike).

Ducca Nyman