Gela: ”Vi får alla titta oss i spegeln”

– Gårdagen (torsdag) var en riktigt tung dag. Det är stora saker som på kort tid hänt. Jag är hittills själv besviken på min egen insats. Det är tråkigt att vi har hamnat i en sådan här situation.

Det här säger EIF:s mittfältsspelare Xhevdet Gela efter att bomben briserat i EIF-truppen – tränaren Guillem Santesmases får gå när bara fem omgångar i serien, övre slutspelet, återstår. Och EIF möter VPS på bortaplan.

Han säger att han delvis förstår ledningens agerande, samtidigt som den är svår att smälta.

– Jag tycker att jag själv inte tagit det ansvar jag borde och vad klubben vill. Mot den bakgrunden förstår jag agerandet. Klubben har satt målet högt i år. Och vi når inte dit. De fyra senaste omgångarna har inte gett den utdelning som önskats.

Gela tror nog att tränarbytet kan tända laget igen och några små förändringar är att vänta. Han bildar tränarduo med lagets fystränare Manuel.

– Vi får se hur det kommer att fungera. Jag har ju redan tidigare varit en förlängd arm mellan spelarna och tränarna. Och nu skall jag försöka hjälpa Manuel på bästa tänkbara sätt. Min roll blir större nu när Santesmases är borta. Men min åsikt är nog att vi alla får titta oss själva i spegeln. Man kan inte byta ett hel lag. Och när det går illa får tränaren bära hundhuvudet.

Gela vill inte säga vilka förändringar ledningen gör inför matchen mot VPS. Men klart är att de blir några små justeringar.

– Vi har förlorat två matcher mot VPS. Och jag tycker inte att vasalaget varit bättre än oss. Jag är säker på att alla vill visa att vi är ett bra lag.

Förlusten senast på Centrumplan var dyster. Gela säger att det är klart att incidenten med Rashica, där han plötsligt föll ned på planen, påverkade alla. Han är en bra spelare, en bra lagkamrat.

– Jag tänkte själv efter händelsen att precis vad som helst kan hända i en fotbollsmatch. Man måste ändå alltid komma ihåg att vi är lyckliga som varje morgon får vakna och kroppen fungerar.

Gela säger att man i det här läget inte har några förhoppningar på att kunna göra en brant vändning i nedförsbacken, en riktig u-sväng.

– Det viktigaste just nu är att njuta av fotboll. Det är klart att vi kommer att kämpa i alla återstående matcherna. Vi får se hur långt det räcker. Vi tar ingen onödig stress.

Gela säger att många av spelarnas kontrakt går efter säsongen ut. EIF har många värdefulla spelare. Livet fortsätter efter den här säsongen. Det gäller att visa sitt kunnande till slut, både för EIF och andra klubbar.

Matchen mellan VPS och EIF i Vasa börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman