Gelas kanon bäddade för tre poäng

Ekenäs IF:s lagkapten och mittfältsspelare Xhevdet Gela är tillbaka i gamla gängor igen. Mot Pargas IF bäddade han i andra halvlek för seger genom att kvittera med ett kanonskott från drygt 30 meter till 2 – 2 . EIF vann 3 – 2 (1 – 2) och tog tre poäng. Stanislav Efimov, spelade en bra match, gjorde segermålet, 3 – 2 (62 min.).

Månadens mål Xhevdet Gela?

– Nå riktigt säkert. Man vågar väl inte säga någonting annat?

Adam Larsson inledde med 1 – 0 (12.min.) efter en bra frispelning av Simon Lindholm. Larsson fick det utrymme inne i boxen man inte skall ge honom. Han placerade bollen snyggt i målvaktens nedre vänstra hörn. Säsongens åttonde fullträff.

EIF öppnade hyggligt och stundtals var det nästan bara ett lag på planen. Pargas tvingades tack vare EIF tuffa press högt uppe i anfallszonen på försvar. Och efter EIF:s första mål såg det inte bra ut alls. Gästande EIF hade bud på några mål till utan att dock lyckas.

– Jag tycker att första halvlek var lite tam. Vi fick inte passningsspelet att lyckas. Kanske naturgräset inverkade en aning, funderar Gela.

Och sedan kom det som just gör fotboll till fotboll. Pargas vaknade. Tog sig snyggt ur EIF:s press och började skapa lägen, anfalla aggressivt. EIF var stundtals illa ute. Kvitteringen kom efter hörna där Matias Lahti helt fritt stod vid bortre stolpen och kunde nicka in 1 – 1 (40 min.).

Fyra minuter senare var det plötsligt 2 – 1 till hemmalaget. Alexander Forsström fällde (?) Gezim Voca vid ett genombrott. Domaren visade på straffpunkten. Situationen såg närmast ofarlig ut – men domaren såg något annat. Voca placerade straffen hårt under ribban 2–1 (44 mim.).

Men i andra halvlek blev andra bullar, EIF trummade på direkt från början. Bytte rytm – Oliver Pettersson flyttade ut till höger i försvarslinjen och bildade linje tillsammans med Iiro Äijö och Alexander Forsström, som flyttade över till vänsterkant.

– Andra halvlek var helt vår. Jag bytte spelsystem för att få bättre balans i anfallet. Vi hade Valdrin Rashica, Adam Larsson och Stanislav Efimov på topp. Och det är så vi brukar spela. Vi fick också grepp om spelet och kvitteringen kom som ett brev på posten, säger tränaren Mikko Manninen.

Gela är glad för att skadeproblemen är över. Han säger att den långa frånvaron har satt sina spår. Men nu börjar löpningen fungera som den skall.

– Vi skapade lägen i andra halvlek. Och jag trodde att vi nog fixar segern. Det är inte första gången den här säsongen vi ligger under, vänder ett underläge till seger. Alla visste att bara vi skapar chanser kommer nog målen, säger Gela.

Manninen säger att det är ett gott tecken när EIF ändra spelstil och fick bättre puls i spelet.

– Vår snabba kvittering underlättade, säger Manninen.

Yassin Daoussi på vänsterkanten, wingback, spelade en bra match igen. Oskari Sallinen slet sin vana trogen fulla minuter. Och Stanislav Efimov på högerkanten, ibland i mitten, börjar visa gamla god takter. Segermålet och en hel del fina framspelningar som kunde ha lett till något mål till.’

Hemmo Riihimäki vaktade för andra gången under säsongen målet. inget av målen belastar hans insats. EIF har två bra målvakter – Mehdi vilade i den här kampen.

Mayindou Madianga var med i truppen, men behövde inte hoppa in. Han börjar vara fri från sin skada.

EIF:s följande hemmamatch är den 18 juni. Då kommer SJK:s akademilag på besök. Matchen på Centrumplan börjar kl. 17.00.