Gnistan–EIF 1–2: 52 min. med hjärtat i halsgropen

Ekenäs IF höll sina anhängare ordentligt på halster i ligamatchen borta mot IF Gnistan i Åggelby. Arian Gabashi fick redan efter tre minuter i andra halvlek rött kort – hemmalaget fick i 52 minuter spela på en planhalva. Men EIF stod emot.

Ändå tog EIF sin andra seger – mot Gnistan igen – 2–1 (1–0). Den här gången behövdes ingen straffspark i slutskedet.  EIF målgörare var kanske lite oväntade – 1–0 av Arian Kabashi och 2–0, med tio man, av Emil Pallas.

Men dramatiken började genast i början av andra halvlek. Gnistan fick en gratis chans då Kofi Adus nick bakåt till Ramilson Alemida blev för lös. Benjamin Tatar rann igenom. Arian Kabashi rev ned honom och som sista man fanns inget annat domslut än rött kort.

För EIF återstod bara att parkera spelarbussen framför det egna målet. Gnistan tog helt över – men en kalldusch mitt i sommarhettan skulle komma.

EIF hade bollen på högerkanten, Joel Lehtonen spelade fram Emil Pallas, som smällde in 2–0 (68 min.) i främre hörnet. EIF:s tio man på banan började dofta seger…

Men tog också på sig ”blåställen”…

– Det känns verkligen prima. Och Lehtonens passning kom i rätt tid. När bollen landade i Gnistans mål var känslan smått overklig, säger segermålskytten Emil Pallas.

Det gästande lagets ledningsmål var en donation av Gnistanförsvaret. Målvakten Jiri Koski skulle rensa undan bollen men sköt den rakt på mittfältsspelaren  Arian Kabashi. Simon Lindholm, vände som på en femöring, fick bollen, passade till Arian Kabashi som snyggt lobbade in 1–0 (35 min).

– Jag tycker att första halvlek var jämn. I andra halvlek fick vi snabbt rött kort och då måste vi göra det som måste göras – försvara, försvara, försvara…

– Jag tycker också att vi lyckades riktigt bra. Vi höll ihop alla linjer, försvarade kompakt. Visst hade Gnistan mera boll, men var inte direkt farliga.

Pallas slet som för två på mittfältet. Också Eetu Puro som i de senaste matcherna stigit ordentligt fram och tar för sig med råge. Det kan knappast bli bättre?

Men hela laget, precis varje ”gubbe”, är värd en eloge för att man höll nerverna under kontroll. Det kallas lagdisciplin.

Det var väl smått väntat att Gnistan tack vare sitt enorma övertog skulle reducera. Och på tilläggstid,90+7+2 minuter, gjorde Elias Äijälä 2–1 (90+2) ur klunga framför EIF:s mål. Och en ursinnig spurt för reducering inleddes…

– Det är klart att det pirrade i magen när Gnistan reducerade. Men när jag spelar känner jag ingenting. Det är betydligt svårare när jag sitter på avbytarbänken, säger Pallas.

Han säger att segern betyder mentalt mycket för laget. Och gnistan mot Gnistan kom i föregående cupmatch mot HJK.

– Det är alltid stort att vinna över HJK. Det gjorde att vi vågar tro på vårt spel.

EIF hinner inte vila på lagrarna alls. Redan på onsdag väntar hemma på Ekenäs Sparbank Arena en cupmatch och kvartsfinal mot ligalaget KuPS från Kuopio.

– Yes. Vi fortsätter kämpa där vi slutade mot Gnistan, säger Eemi Pallas.

Cupmatchen EIF–KuPS på Ekenäs Sparbank Arena börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Veikkausliiga statistik

YLE Sporten

Västra Nyland

Ruutu bästa lägen i matchen