Gottberg räds inte pröva något nytt

Jacob Gottberg från Ekenäs räds inte att pröva nya fotbollsklubbar. Han har nyligen återvänt efter ett år på Färöarna och i BK Argir, som spelar i ögruppens högsta serien. Och första gången han reste utomlands var 2021 och då till Sverige och för Ytterhogdals BK.

Nu är Gottberg hemma igen och klar för Ekenäs IF i Ettan för resten av säsongen. Han säger att det känns helt rätt och gott att vara hemma igen.

– Fotbollen är olika överallt. På Färöarna passade min spelstil inte in i lagets. Det var fysiskt hårt spel och långa bollar upp i anfallet. Det gällde att kriga om varje boll. Mot den bakgrunden känns det bra att vara tillbaka igen. Spela riktig fotboll, säger Gottberg.

Han säger att det är helt klart att de ger livet mer erfarenhet att resa utomlands och spela.

– Jag växer som människa och spelare. Men vistelsen på Färöarna blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, säger Gottberg.

Han säger att han hade en helt annan bild av hur laget skulle spela. Man lovade spelmässigt någonting helt annat, men det blev inte så.

– Vi var ett bottenlag och i varje match fick vi ordentligt kämpa för varje poäng. Vi låg sist i tabellen och det var på alla sätt jobbigt.

Men jag tycker att jag är en erfarenhet rikare och det är alltid bra. Jag har fått se någonting nytt, annorlunda och kan ta det i fortsättningen med mig.

Han säger att det alltid är en fördel att testa på nya saker och att han har fått ta vara på sig själv och stå för alla beslut. Gottberg säger att med tanke på ny omgivning och nytt språk sätter man sig nog i en besvärlig sits.

– Så här efteråt är jag stolt över att jag vågade resa till Färöarna, säger Gottberg.

Han säger att han kom till en bra klubb och blev bra omhändertagen även om inte färingarna var direkt sociala.

– Jag hängde mest på fritiden med de andra utländska spelarna. De var prima kompisar. Visst var färingarna också bra kamrater, men som sagt inte lika sociala som jag är från tidigare van vid.

Han säger att han på Färöarna bodde i ett eget hus tillsammans med en spelare från Danmark och en från Island.

– Vi hade verkligen fin kontakt. Ja, vi är vänner för resten av livet, säger Jacob Gottberg.

Han är klar för EIF:s bortamatch på söndag mot SJK:s akademilag. Matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman