”Gubben Noah avgör för Ekenäs IF”

Ekenäs IF har hittat en speciell matchvinnare i jämna matcher i Ettan. Mot SJK akatemia stod Noah Lundström för segermålet när EIF vann 1 – 0 (0 – 0) – tidigare på sensommaren stod han för det avgörande målet på Centrumplan mot Gnistan när EIF fångade in åggelbylaget och vann 1 – 0. På vägen har det ytterligare blivit något viktigt mål.

Matchen mellan EIF och SJK akatemia såg ut att gå mot ett oavgjort resultat – 0–0.

Men i 68:e minuten anföll EIF på högerkant. Noah Lundström fick bollen nere vid bortre stolpen och med målvakten Rodriguez hjälp lyckades han få bollen över mållinjen. Jubel bland de 1 024 betalande åskådarna. Och över tusen åskådare på läktarna är inte en onsdagskväll illa.

– Efteråt när jag sett målet på video visste jag att det var mål. Men innan det var jag nog en god stund osäker. Jag är förvånad men meningen var också att göra mål, säger Noah Lundström.

Han säger att han hade betydligt fler och klara chanser att avgöra från än den han gjorde segermålet på.

– Klart jag blev överraskad. Men samtidigt också glad. Men jag är också lite arg på mig själv. På den svåraste chansen blir det mål. Det lätta missade jag grovt.

Han säger att han aldrig tidigare haft det svårt men lätt och lätt men svårt.

– Visst blir det lite press i sådana här matcher. Alla poäng är riktigt viktiga och när man kommer in på plan från bänken väntar de flesta att man kanske skall avgöra. Ja, det var en liten press i matchen.

Han säger att den lilla press han känner försvinner snabbt när han börjar jaga bollen. Och efter det är det bara att spela fotboll, säger Lundström.

Alexander Leksell jobbade bra som mittback tillsammans med Tabi Manga. Och med målvakten Ramilson Almeida, som bara blir bättre och bättre. Nu höll försvaret nollan tredje matchen i rad och den här gången mycket tack vare Almeidas agerande mellan stolparna.

– Världsklass ropar Leksell när han kommer till intervjun. Det är gött, bara gött, gött (göteborgska). Gud vad jag älskar den här familjen, säger Leksell.

Han säger att han inte såg någonting när avgörandet föll. Men sedan uppfattade han situationen och såg att bollen var över mållinjen.

– Det är då man flippar helt ut, säger Leksell och skrattar gott.

Han säger att det var en svår match och spelarna var tagna av stunden.

– Vi skapade mycket, men hade inte den sista procenten med oss. Vi vet att vi har vunnit tio matcher i rad och stunden för en förlust närmar sig. Vi blir försiktiga.

Han säger att det omedvetet sätter sig i bakhuvudet.

– Vi blir rädda för att förlora i stället för att våga vinna. Det kan vara något som lite plågar oss. Men det vi presterar under matchen är ändå något i hästväg, säger Leksell.

EIF toppar tabellen med fyra poäng till godo på Gnistan, som snubblade mot MP och tappade två poäng. EIF:s följande match är borta på måndag i Åbo och mot TPS. Tre bussar är redan bokade…

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

YLE sporten

Rösta på matchens lirare

Ruutu bästa lägen i matchen