Haglund: ”Välkommen hem Kante”

EIF:s sportchef Peter Haglund är glad som en lärka. Och inte bara för att våren med stormsteg närmar sig. Han får också en prima förstärkning i återvändaren Abdoulaye Kante, som kommer tillbaka efter cirka tre månader i Ilves i Tammerfors.

– Välkommen hem Kante, säger Haglund.

EIF lånar till säsongens slut Kante från ligakonkurrenten Ilves.

– Vi har ett 2+1 årskontrakt med Kante. För tillfället har vi några spelare, Kante en bland dem, som får hos oss mindre speltid och därför lånar vi ut honom till EIF, säger Ilves sportchef Miika Takkula.

Kante, född i Frankrike, blev smått ”världsberömd” när han på hösten 2023 med sina två mål i bortamatchen mot TPS på Veritas stadion sköt EIF till Veikkausliiga. ”De grönvita” vann med 3–1.

Den här säsongen återvände han till en början inte till EIF utan styrde kosan till Tammerfors och Ilves. Men efter drygt tre månader i klubben och storstaden återvänder han till ”lilla Ekenäs” och EIF igen.

– Vi är givetvis glada över att få hem honom. Vi är övertygade om att han snabbt kommer i våra rutiner. Han känner från tidigare både tränare och spelare, säger Haglund.

– Jag vet inte hur det är för Peters del. Men jag är glad att komma till Ekenäs och EIF igen, säger Kante.

I och med att Kante återvänder har EIF:s sportchef stått för en verkligt tuff arbetsuppgift. Nästan hundra procent av det lag, spelare, som lyfte EIF till fotbollsligan fortsätter – två spelare har valt andra klubbar. Tabi Manga, som går till KTP i Kotka och Jeannot Esua som spelar på Irland.

– Kante tränar redan på fredagen med laget.

– Jag vill hålla fokus på mitt spel. Det blev knappt om speltid i Ilves. Men jag vill hålla mig på topp, och EIF passar mig som hand i handske, säger Abdoulaye Kante.

Under veckoslutet spelar EIF en träningsmatch mot PKKU (Pallokerho Keski-Uusimaa). Matchen spelas i Ingå och börjar kl. 14.00.

Ducca Nyman