Het sommar väntar på Centrumplan

Ekenäs IF hade inte några svårigheter i träningsmatchen på Centrumplan mot PK-35 från Rönnbacka i Helsingfors. Och man kan nästan redan här slå fast en sak. Om EIF spelar hela säsongen som i första halvlek mot PK-35, skall gästerna inte vänta sig någon mild behandling.

EIF vann 4-1 (3-1) och det efter en första halvlek som ger mersmak. Det var genomgående stabilt spel, bra positioner, bra press och bra uppspel. Och med den uppställning EIF började med talar också för att det kommer att bli kamp om spelplatserna, främst på mittfältet.

När de båda lagen möttes i februari i Grankullahallen i den finländska cupen var PK-35 bäst och vann 2 – 0. Men då var EIF inne i början på lagbygget och var långt ifrån redo. Men nu var det helt andra bullar i ugnen.

Målen: PK gick till 1 – 0 på straff (20 min.). Jarkko Immonen fällde en PK-spelare innanför straffområdet. Situationen såg inte farlig. Men straff blev det. Gerald Ben steg fram och nätade säkert.

EIF kvitterade, 1 – 1 (29 min.) också på straff. Stanislav Efimov fälldes vid ett genombrott. Xhevdet Gela tog straffen och gjorde inget misstag. Zacke Ekström drämde sedan snyggt in 2 – 1 (30 min.) efter bra förspel av Efimov.

Och innan halvtidsvilan gjorde Akseli Ollila 3 – 1 (45 min.) efter att bra samspel med Rashica. Olli Jakonen fastställde i slutskedet i andra halvlek slutresultatet, 4 – 1 efter bra framspel av Sallinen och Ekström.

Gerald var mer till nackdel för sitt lag när han helt onödigt, bakifrån fälle EIF-målvakten Medhdi. Här hettade känslorna till hos spelarna. Jarkko Heimonen varnades och Gerald fick rätt kort och PK fick i fortsättningen spela med tio man. Matchen var i praktiken över.

EIF:s trebackslinjen med Heimonen – Tuukka Andberg – Oliver Pettersson spelade stabilt med Zacke Ekström som wingback och Reza Heidari som central mittfältsspelare. PK fick ingen ro att bygga anfallen och chanserna var räknade i första halvlek. Heidari gjorde en stark insats.

I andra halvlek hoppade nyförvärvet Oskari Sallinen in som central mittfältare och visade att han blir att räkna med. Även om EIF bytte sju spelare i andra halvlek och spelnivån sjönk en aning, visade ändå Sallinen att han förstår systemet och rörligheten och speluppfattningen sitter där den skall.

• Det kändes bra att få 45 minuter speltid. Jag var skadad i fjol, men ju mera matchvana jag får blir spelet stegvis bättre. Jag har bara varit med ett par träningar innan den här matchen. Men jag gillar upplägget och att spela som central mittfältare går riktigt bra. Bara jag hinner träna och snabbheten blir bättre, blir helheten också bättre, säger Sallinen.

Tuukka Andberg spelade som vanligt säkert och han var riktigt nöjd efteråt. Han tycker att det egna spelet, framför allt i första halvlek löpte bra.

• Vi fick ovanligt gott om tid att bygga anfallen. Och vi hade bra tempo på när vi hade bollen, säger Andberg.

Juuso Liukkonen jobbar bra uppe i anfallet. Och nu ser han ut att få understöd av Efimov och Akseli Ollila, som bildar bra bredd i anfallet. Ollila utmanar när han får bollen ganska genast motståndaren och det sätter tryck på motståndarförsvaret.

Det blir som sagt hård kamp om alla platser i laget, bara alla på skadelistan börjar bli speldugliga igen. Nu saknades bl.a Joona Tapani, André Österholm, William Lindqvist, Jonathan Jäntti (målvakt) och Riku Selander. En halv uppsättning av kvalitet.

EIF byten ut: Reza Heidari, Stanislav Efimov, Xhevdet Gela, Jarkko Heimonen, Juuso Liukkonen, Akseli Ollila, Rashica
In på banan: Oskari Sallinen, Linus Estlander, Julius Kangaslahti, Simo Lindholm, Agge Björklund, Olli Jakonen, Jacke Gottberg.

Den sista träningsmatchen innan seriestarten spelar EIF mot Pargas IF den 2 maj.