Ideellt jobb gör EIF till en stor familj

Fystränaren Joel Restuccia från Australien har bara varit några veckor i Ekenäs. Men han är smått imponerad över det ideella jobb som görs i klubben. Hans intryck är att EIF är som en stor familj. Restuccia är inte den första att säga det. Så gott som alla EIF:s många utländska förstärkningar under åren har också tidigare varit av samma åsikt – alla känner sig välkomna, som hemma.

– EIF verkar ha en stark grund, bra bas att stå på. Mycket tack vare det ideella jobb som utförs.

Restuccia har rest över halva jordklotet, från Australien, för att komma till Europa. Gjorde en mellanlandning i Tyskland och jobbat en tid för VFL Wolsburg (Akademin), fortsatte till Jyväskylä och sedan avlagt sin examen, magister i idrottsvetenskaper, jobbat i Esbo för FC Espoo och nu i EIF.

– I FC Espoo jobbade jag att på sikt utveckla juniorsidan. I EIF jobbar jag med representationslaget. Det är någonting helt annat.

Han ersätter Manuel Bejarano, som också den här säsongen skulle sköta EIF:s fysträningar. Men var tvungen av personliga skäl att stanna kvar i Spanien.

Restuccia är specialiserad i biomekanik – hur olika fysiska lagar och krafter påverkar kroppens rörelser.

Han hade redan i bakfickan en kandidatexamen i biomekanik från universitet i Sydney. Och för att fortbilda sig började han på internet leta efter olika kurser. Och fastnade för universitetet i Jyväskylä, Finland. Idag mycket välkänt för sin utbildning i idrottsvetenskaper.

– Jag tänkte att varför inte. I Australien hade en magisterexamen kostat mig 50 000 (AUD) australisk dollar. I Finland är den gratis.

Han säger att det är verkligt stor skillnad på att studera i Australien och i Finland. I hemlandet är det mesta noggrant schemalagt vecka in och vecka ut.

– I Finland är studierna mera fria. Och kurserna kan efter behov lätt ändras. Det är också lättare här att jobba tillsammans med en professor.

Han säger att på grund av den korta tid i Ekenäs, EIF har han lite svårt att uttala sig någonting om spelarnas fysik. I det här skedet ser ändå allt normalt ut.

– Alla ser nöjda ut. Och händer det något misstag på träningarna, vilket sker titt som tätt, rättas det snabbt till och ingen blir sur för det.

Han säger att på träningarna försöker han få spelarna att prestera sitt bästa. Hålla prestandan på så hög nivå som bara är möjligt.

– För mig gäller det att se till att spelarna är på topp på matchdagen. Att de spelar för att vinna matcherna.

Restuccia säger också att han inte har några svårigheter att jobba tillsammans med nye tränaren Mikko Manninen.

– För varje dag, varje vecka som går lär vi känna varandra bättre.

Ducca Nyman