Iiro Äijö får tungt ansvar mot Gnistan

Ekenäs IF har minst sagt inlett årets säsong i Ettan tufft. Redan efter två omgångar har laget fått två röda kort – först Bruno Miquel i matchen mot TPS (förlust 1-3) och i föregående omgång Oliver Pettersson mot PEPO (seger 2-1) från Villmanstrand.

Det här betyder att tränaren Mikko Manninen får tänka om, möblera om i laget en del med tanke på försvarsspelet. Också mittfältsspelet. Iiro Äijö blir den i försvarslinjen som får bära både ett tung och stort ansvar.

– Jag tänkte inte något speciellt när Pettersson fick lämna planen. Jag visste att Yassin Daoussi kommer in på den platsen. När vi blev en spelare färre på banan försökte vi spela så enkelt som möjligt, undvika onödiga misstag, säger Äijö.

Han säger att han vet att Daoussi kan spela på den platsen, gjorde det också mot TPS. Äijö säger vidare att han hela tiden pratade med Daoussi om vem som sköter vad, vem som spelar var och på det sättet undvika fatala missöden.

– Vi spelade tillsammans säsongen 2020 i MP. Det är klart att det underlättar spelet när vi känner varandra. Han är också en prima kompis utanför planen.

Äijö säger att det inte direkt blev någon chock när PEPO plötsligt på straff tog ledningen. Men klart var att EIF måste samla sig snabbt igen.

– Lyckligtvis hade vi ändå spelet under kontroll. Och visst var det bra att vi lyckades vända underläget till seger.

Äijö säger att det här var en helt annan insats än i föregående kamp mot TPS från Åbo.

– Nu vågade vi hålla bollen mycket mer inom laget. Vi spelade inte bara för spelets skull. Nu vågade vi hålla bollen, passa den till varandra, bygga och röra oss som ett lag. Vi försvarade- och anföll som ett lag. Det var en klar skillnad. Vi fungerade helt enkelt som ett lag skall göra, säger Äijö.

Äijö säger inför matchen mot Gnistan att han inte har något minne av att han någonsin skulle ha förlorat mot åggelbylaget.

– Men klart är att vi möter ett bra lag, bra spelare. Redan i föregående match mot PEPO var det tufft i närkamperna, det kändes för oss alla i kropparna. Och mot Gnistan måste vi minst spela liga tufft om vi skall ta hem tre poäng.

Han säger att om det skall bli seger måste EIF spela som ett lag igen. Det är enda sättet att rå på ”Gnisu.”

Hur tränaren Mikko Mannien tänker forma försvarslinjen är i det här skedet svårt att sia någonting om. Kan William Lindqvist spela? Då hjälper det en hel del. Men…

– Jag tror inte vårt spel trots röda korten ändra så mycket. Vi har ett riktigt bra lag, bra spelare. Daoussi har t ex inte spelat så mycket som mittback, Han är en så bra spelare att han kan göra det, säger Aijö.


Han säger att han tror, oberoende av som spelar tillsammans som mittback med honom går det bra. Också spelet med målvakten Mehdi El Moutacim går som på räls.

– Mehdi dirigerar spelet bra. Och gör man något misstag säger han genast till hur han vill ha det. Och rakt på sak. Och sedan upprepar man inte samma misstag en gång till. Jag gillar rak kommunikation.

Matchen mot Gnistan i Åggelby inkommande lördag börjar kl. 15.00.

Ducca Nyman