Inför matchen: 1808 km på räls när EIF möter RoPS

Ekenäs IF möter i sin tredje match i övre slutspelet topplaget RoPS i Rovaniemi. EIF tar nattåget upp till polcirkeln, en sträcka med bil på över 900 km – med tåg i stort sätt lika långt. Båda lagen har i sina två första matcher förlorat. EIF mot VPS och Jaro. RoPS mot Gnistan och VPS. RoPS har fortfarande chans att avancera – men då får det inte blir förlust mot EIF,

Det här är för säsongen lagens tredje möte. I första matchen spelade man oavgjort 0-0 och i den andra på centrumplan i Ekenäs vann ”de grönvita” 3-2. EIF spelar mot RoPS mer för äran, men kan ändå ge topplagen (RoPS och TPS i följande kamp) gråa hår – om allt klaffar.

EIF:s mittfälts- och spelande tränare Xhevdet Gela (han bistår Manuel) säger att de två första matcherna i övre slutspelet inte gått som tänkt.

– Mot VPS var vi uselt förberedda. Veckan innan matchen var turbulent. Vi fick inte det resultat som vi hade hoppats på. Men hemmamatchen mot Jaro var den lite bättre version av den i Vasa. Men så får vi ett rött kort och vi kom av oss i jakten på kvittering. Mot ett lag som Jaro håller det inte att spela med nio utespelare, säger Gela.

Han säger att en seger mot RoPS skulle göra gott för laget. Det återstår tre veckor till innan säsongen är i paket.

– Det är klart att vi kommer att kämpa, försöka. Det är mycket trevligare att träna och spela om det kommer poäng. Nu när insatsen inte är lika hög som tidigare kan vi spela utan press. Vi vill visa att vi är ett bra lag trots allt. Vi gör vårt yttersta till sista matchen, tills säsongen är över.

Gela säger att EIF har analyserat RoPS, spelöppningar, hur de pressar motståndaren och hur EIF skall svara på den pressen, bygga sitt anfallsspel.

RoPS två förlustmatcher i inledningen i övre slutspelet visar att man kan rubba hemmalaget – förlusten mot Gnistan var en överraskning. Gela anser att EIF inte är chanslöst.

– Vi kan ha en liten fördel. RoPS har om laget skall avancera till Veikkausliiga pressen på sina axlar. Vi har ju ingen stress.

EIF spelade i matchen mot Jaro med en rak fyrbackslinje: Jarkko Heimonen-Tuukka Andberg-Oliver Pettersson-Zacke Ekström. Gela säger att man troligtvis fortsätter på den linjen – mot tidigare en trebackslinje.

– Det tar en liten tid innan det nya systemet är inkört, att alla hittar sin roll. Vi gör vårt bästa för att allt skall fungera.

EIF får klara sig utan Juuso Liukkonen (rött kort mot Jaro) och Oliver Pettersson, som är med U-19 landslaget, som kvalar för EM slutspelet. André Österholm är också osäker för spel.

Matchen mot RoPS börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av :