Inför matchen: Andberg ångrar inte valet av EIF

Tuukka Andberg i EIF ångrar inte att han den här säsongen valde att komma och spela för EIF. Han bytte omgivning, från ligalaget Helsingfors IFK till herrettan och Ekenäs.

– Nej, nej det kom inte ens på fråga. Jag har redan varit här en tid och skulle säga att jag tagit några små betydande steg framåt i min utveckling, säger Anderberg.

Han säger att mycket hänger ihop med hur laget spelar, och där har kommit flera moment till. Sådana som man inte kanske betonade på träningar i HIFK.

– Här har vi mycket boll, och hur vi håller den inom laget, med på träningarna. Speciellt här har jag gått framåt.

Andberg har spelat hittills med från start i alla EIF:s seriematcher och gjort det bra. Laget har vunnit två kamper och förlorat en. Borta mot MP i St:Michel.

– Vi har två segrar på hemmaplan och det känns givetvis bra. Vi har gjort tre mål i båda och bara släppt in ett. I förlustmatchen borta mot MP nådde vi inte vår nivå och det svider förstås. Men klart är att vi skall ta energi från hemmasegrarna och blicka positivt framåt från dem.

Andberg säger att i den senaste hemmamatchen mot Jippo från Joensuu var bra. En 3-0 seger värmer alltid.

– Jippo spelade lite passivt och det gav oss ett övertag. Vi fick hålla bollen rätt ostört inom laget och mot den bakgrunden är insatsen bra. Men såhär fritt kommer vi nog inte att få spela i kommande matcher.

EIF har också den här säsongen ändrat spelstil i försvaret. Tränaren Santesmaes har från en tidigare fyrbackslinje övergått till en trebackslinje. Andberg tycker att det passar honom bra. Men också ställer en del krav.

– Jag tycker inte att det är fysiskt tyngre. Men spelsättet blir lite annorlunda. Vi har ibland i linjen lite olika placeringar. Men oberoende av om vi spelar med en fem eller tre backar, har vi fått systemet att fungera riktigt bra. Alla vet vem som står var, var vi är, och vi diskuterar ibland sinsemellan hur vi skall göra. Det känns riktigt bra.

I matchen mot PK-35 spelar Andberg formligen på ”hemmaplan”. Han spelade som junior i Rönnbacka. EIF har under säsongen två gånger mött PK-35. I cupmatchen på hemmaplan i februari blev det förlust 2-0. Någon månad senare i träningsmatchen på samma plan vann EIF med 4-1.

– I cupmatchen var vi fler steg efter PK-35. Vi hade inte då så många gemensamma träningar tillsammans. Men i träningsmatchen var vi redan på samma nivå och då spelade vi bra.

Andberg säger att PK är ett bra hemmalag, spelar disciplinerat och med tanke på att laget har en förlust under, kommer PK säkert att vara motiverade.

– En förlust ger ju alltid både ny extra energi till följande match. Det såg vi ju på oss i matchen mot Jippo. För oss gäller det att koncentrera oss noggrant på våra uppgifter, via det bygga spelet och ta hem poängen, säger Tuukka Andberg.

EIF möter på fredag (idag) PK-35 i Rönnbacka. Matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

PS. Efter matchen mot Jippo röstade många EIF anhängarna fram André Österholm till matchens lirare. Gå gärna in efter matchen mot PK-35 och tyck till. Adressen www.eiffotboll.fi.

PK-35 Inför reportage med Zacce intervjuad