Inför matchen: André Österholm skyndar långsamt

Ekenäs IF:s anfallsspelare André Österholm från Sirius i Sverige börjar sakta men säkert komma i den form han vill vara i. Han har varit med från start i de fyra senaste matcherna. Och hemma mot topplaget RoPS kom det första målet i EIF-dressen. Och det fanns bud på några par till. Men RoPS-målvakten Miika Mujunen gjorde ett par toppräddningar och förmodligen också räddade sitt lag från storstryk i idstaden.

– Jag såg efteråt matchen och tycker att vi i första halvlek var överlägsna. RoPS fick två skitmål. Tar vi bort missarna är vi ett topplag. Vi gick till halvtidsvilan med 1-2 och visade lite frustration. Vi ville betydligt mer. Sedan går vi ut i andra halvlek och vinner. För mig är det är ett praktexempel på en stark grupp.

Österholm säger att EIF skall vinna precis över vilket lag i serien som helst. Det spelar ingen roll om det är ett topplag eller inte. EIF skall vara där uppe.

EIF har en stressig vecka bakom sig. Först PK-35, sedan resan till Björneborg och MuSa och nu senast RoPS. Bara med några dagars vila mellan kamperna. Och nu står redan ett formstarkt KPV från Karleby bakom dörren. Och på lördag väntar Gnistan…

Österholms fjolårssäsong i Sirius var skadedrabbad. Han fick för det mesta nöta reservbänken och det var en av orsakerna till att han landade i Ekenäs och Finland. Trots att det har varit lite trögt före i portgången, målskyttet, tar han ingen stress.

– För alla offensiva spelare är det otroligt viktigt att få göra sitt första mål. För att spänningen skall ge med sig. Uteblir målen kan det bli en mental spärr. Men för mig har det varit att först bli hundra procent i den toppform jag vet att jag inte i tidigare matcher har nått, säger Österholm.

Han säger att han fått respektera den tid för att nå formen det tagit och jobbat stenhårt på träningarna . Och att lägga tid på frustrationen bränner bara onödig energi.

– Jag har hållit fokus på att nå toppformen och försökt hjälpa laget så mycket som möjligt. Jag har inte kontrollerat min statistik efter varje match. Har jag gjort mål eller stått för målgivande passningar. Om vi har förlorat i en match har det varit mer frustrerande att laginsatsen varit usel.

Han säger att det har varit helt egalt att lägga fokus på egna poäng. Österholm vet att när han når toppformen vet han också vad som finns inombords.

– När jag når den vet jag vad jag kan prestera. Det är inget snack om den saken.

Österholm kommer lagom i form i seriens positiva fas, höstens viktiga matcher, där bara segrar räknas. Detta med tanke på att division-I är ytterst jämn. Några bottenlag kan man inte tala om.

– Jamen, precis. Det är spännande. Det sätter igång mig.

Tränaren Guillem Santesmases har i de senaste matcherna i anfallet flyttat in Österholm från kanten till centrum.

– När jag kom hit var det meningen att jag nog skulle spela på topp. Men sedan blev det lite så att jag spelade mera som wingback. Jag fick mera ett defensivt ansvar och på grund av att jag inte var i toppform, blev mycket att springa ned och försvara och då blev offensiven lidande.

Österholm är glad för att Santesmases insåg att han skall spela uppe i anfallet, på topp. Både i Spanien och i Sirius var han alltid en av tre, höger eller vänster, anfallsspelare.

– Det känns bra och jag känner att formkurvan går uppåt. Jag blir efter varje match starkare och starkare. Jag känner att jag i anfalls positionen har mycket mer att bidra med än vad jag har ute på flanken.

Han säger att han inte ångrar en sekund att han valde Ekenäs, EIF. Tanken var att efter en skadedrabbad säsong, några inhopp i allsvenskan, ville han spela fotboll. Nu börjar formen komma, och kroppen känns bra.

– Nu börjar jag på planen göra det jag vill göra.

Österholm säger att han inte vet mer om kommande motståndare än vad man pratat om på den taktiska analysen. KPV har bytt tränare och vänt på förlusttrenden.

– Vi måste bara fokusera på vårt eget spel. Vi spelar på hemmaplan och vi går in för tre poäng. Vi är i bra form. Spelarna är på hugget. Vi måste göra vår match och inte hålla reda på vad de andra lagen gör.

Österholm säger att han efter senaste match mot RoPS har självförtroende nog att säga att om man lag för lag jämför spelare för spelare har EIF kanske rentav de bästa spelarna.

– Vi går alltid inför att vinna, säger Österholm.

Matchen på Centrumplan mellan EIF och KPV börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman