Inför matchen: EIF återhämtar sig – möter Jippo

Ekenäs IF återhämtar sig på grund av covid-19 sakta från karantän. Nästan alla spelare har tillsammans under veckan kunnat träna och läget ser betydligt ljusare ut inför matchen i Joensuu mot Jippo, än vad det gjorde föregående omgång mot MP från S.t Michel där det blev en 2-1 seger.

– Vi har följt läget från dag till dag och ser vilka spelare som är fräscha, säger tränaren Guillem Santesmases.

I matchen mot MP hade EIF-tränaren lite möblerat om i uppställningen. André Österholm hade flyttats in i centrum i anfallet tillsammans med Simon Sid och Stanislav Efimov.

– Vi visste att MP spelar med en fyrbackslinje och därför försökte vi spela via flankerna där det ofta uppstod en situation med två mot en spelare. Vi ville skapa lägen för Österholm, som hela tiden var aktiv. Och jag tycker att vi lyckades riktigt bra.

Santesmases säger att det varma vädret tärde ordentligt på krafterna. Och med tanke på att spelarna varit två veckor i karantän och inte kunnat optimalt träna var utgångsläget inte det bästa tänkbara.

– Tempot sjönk lite i första halvlek. Också i den andra och då blev vi tillbaka pressade. Men efter det korta avbrottet (vätskepåfyllning) kom vi snabbt tillbaka igen. Och vi klarade de första 45 minuterna hyggligt.

Han säger att ingen i laget blev nervös efter MP:s kvittering. Alla var genast i början av andra halvlek vakna.

– Vi skapade direkt flera farligheter. Och på en av dem kom ju segermålet, säger Santesmases.

EIF visste om att MP:s Obioha Samson Ebuka är en spelare, som ofta avgör i jämna kamper. Och nära var det. Men Mehdi som storspelade i målet gjorde en reflexräddning. Och förmodligen räddade tre poäng…

– Vi försökte spela i försvaret disciplinerat. Och jag tycker att vi i det stora hela lyckades bra.

Santesmases säger att han inför matchen mot Jippo har rätt klart för sig hur EIF skall starta. Men han vill inte avslöja några detaljer. Han vill först se vilka spelare som är pigga.

EIF har en bra bredd i truppen och startelvan mot MP hade ett par riktigt trevliga och pigga överraskningar. Österholm i centrum, Robin Sid på ena flanken, Efimov och Akseli Ollila var några som var på ypperligt spelhumör. Men vilka som startar…?

– Det gäller att välja det bästa alternativet.

Matchen i Joensuu mellan Jippo och EIF börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman

Jippos inför matchen artikel