Inför matchen: EIF:s följande hinder – HJK Klubi 04

EIF:s wingback till vänster Akseli Ollila och André Österholm uppe på topp i anfallet säger att risken för att underskatta HJK Klubi 04 inte finns på radarn. Helsingforsklubben kämpar för nytt kontrakt och fällde i sin senaste hemmamatch topplaget VPS från Vasa. EIF, som är i prima höstform kämpar i tabelltoppen, för avancemang till fotbollsligan.

 • Vi har ju redan en gång mött laget och hemma förlorat mot dem. Det finns ingen risk i världen att vi underskattar dem. Jag såg deras match mot VPS och HJK Klubi 04 gjorde en bra match. Jag har ju själv säsongen 2017 spelat i laget. HJK Klubi 04 har unga och bra spelare och har de en bra dag kan de besegrat vilket lag som helst i serien, säger Ollila.

Han säger att EIF inte skall, eller ens vänta sig, någon lätt match. Det blir helt säkert en tuff dag på jobbet.

 • Vi går in för den här matchen precis som vi har gjort i våra tidigare kamper. Och det är tre poäng som gäller.

Tränaren Guillem Santesmases har gjort en liten ändring i anfallsspelet. Ollila har flyttats tillbaka till sin älsklingsplats, vänsterkanten med betoning också på defensiva jobbet. André Österholm har flyttat in från högerkant in i centrum. Och har precis som gubben ur lådan hittat sin plats. Anfallsspelet har blivit vassare på alla sätt.

Mot Gnistan i senaste omgång fungerade spelet superbra i första halvlek medan andra halvlek mycket på grund av motvinden blev mer försvarsbetonat. Men tre poäng var viktigt med tanke på matchen i Helsingfors.

 • Det stämmer. Det var en viktigt seger. Första halvlek var prima. I den andra försvarade vi mera. Men vi var ändå aldrig pressade. Vi var det bästa laget också i andra halvlek. Vi hade betydligt fler lägen att öka vår 2-0-ledning än vad Gnistan hade att reducera, säger Ollila.

Han säger att EIF:s spel, insats i de senaste matcherna, höjt avsevärt på självförtroendet i truppen. Det har blivit poäng och ”de grönvita” har avancerat upp i tabelltoppen.

Ollila säger att visst finns det ett tryck på EIF i tabelltoppen. En förlust duger inte. Det är i fortsättningen bara segrar som gäller.

 • Efter HJK Klubi 04-matchen möter vi Jaro i Jakobstad. Det är en toppkamp. Jag kommer ihåg säsongen 2018 när vi var i tabelltoppen och de matcherna kanske skapade ett visst tryck på spelarna. Men jag klarar av att spela i toppmöten. I själva verket trivs jag bäst när insatsen är hög, säger Ollila.

Han tillägger att allt annat än en seger mot HJK Klubi 04 är en besvikelse.

André Österholm säger att det är för alla lag är en viktig mental grej att möta lag från nedre halvan i tabellen. Och speciellt för EIF som kommer från en riktigt stark period. De fem senaste matcherna utan förlust.

 • Vi gör en bra match mot Gnistan och självförtroendet i laget är bra. Men det skall inte vara någonting negativt. Vi måste gå in på planen i Helsingfors och visa det med styrka.

Hemmalaget vann senast hemma mot VPS och HJK Klubi 04 spelare en bra fotboll. Laget har många unga duktiga spelare som gärna vill visa vad de går för. Placeringarna i tabellen är av underordnad betydelse.

 • Vi har redan hemma förlorat mot dem. Vi måste gå in på planen och visa dem vilka vi är och vad vi nu gör. Vi kan inte gå in med den inställningen av vi ligger i tabelltoppen och att HJK Klubi 04 ligger på nedre halvan, säger Österholm.

Han säger att läget i tabelltoppen gör att hela laget, spelarna på träningarna och i matcherna driver mer på sig, framåt, positivt, bygger vidare på det man redan presterat, istället för att placeringen skulle var jobbig. Men visst skapar det lite extra press.

 • Om ett lag spelar i toppen skall det vara press. Lag som spelar på nedre tabell halvan kommer alltid att jaga topplagen, som inte vill tappa sin position. Alla matcher, speciellt under hösten kommer att var viktiga. Det är då serien avgörs. Och det är ju såhär fotbollen fungerar, säger Österholm.

Han har i de senaste matcherna varit ordentligt på hugget. Och han trivs med att han får spela i centrum i anfallet.

 • Jag känner att det är i den positionen jag mest kan hjälpa laget, säger André Österholm.
  Och avslutar med den obligatoriska frasen:
 • Vi går alltid in för seger.

EIF möter HJK Klubi 04 i Helsingfors och matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman

HJK Klubi 04 inför matchen artikel