Inför matchen: Helt underbart i Ekenäs och i EIF

Ekenäs IF:s offensiva mittfältare Stanislav Efimov, 28 år, 58 kg, från Ryssland är smått nostalgisk över att vara i Ekenäs och att spela för EIF i division-I. Han har varit i staden i två månader. Och efter att ”smekmånaden” är över har han visat rappa tag, i matcherna mot MuSa, HJK Klubi 04 och senast mot TPS. En riktigt lyckad värvning.

– Det är helt underbart att vara här. Lugnt och fridfullt. Jag älskar staden, människorna och klubben. Alla har varit vänliga. Om jag har haft problem har jag bett om hjälp och har fått all hjälp och lite till, säger Efimov.

Han är hemma från Khimiki, ett oblat som ingår i Moskva. Han har senast spelat för FC Van i Armenien.

– Det är stor skillnad på att spela i Armenien och i division-I i Finland. Det är på en helt annan nivå. Här vårdar man bollen väl, spelar systematiskt, taktiskt. Det uppskattar jag. I Armenien var det hela tiden mera kamp om bollen.

Efimov säger att han gillar de spanska tränarna Santesmases, Ruben och Manuel.

– De har bra träningar och inför matcherna bra upplägg. Det är för mig en helt ny men också viktigt erfarenhet. Och det passar mig, säger Efimov.

EIF:s senaste match var borta mot TPS och slutade oavgjort 1-1. Efimov säger att han är stolt över hur laget genomförde matchen.

– Visst är det alltid en omställning från konst- till naturgräs. Och det vållade oss lite problem. Och när TPS gjorde 1-0 såg det mindre bra ut. Men laget reagerade på rätt sätt och vi kunde snabbt kvittera till 1-1. En poäng borta mot ett lag som TPS är bra. Jag är stolt över hur laget genomförde matchen.

Följande kamp borta mot VPS i Vasa är inte heller den lättaste. Vasalaget har nyligen bytt tränare, vilket betyder att lite nya vindar blåser i klubben.

– Bortamatcher är alltid besvärliga. Vi har innan kampen börjar dessutom en närmare sex timmars bussresa i kroppen. Men under säsongen är alla matcher viktiga och våra förberedelser har varit bra. Vi går för tre poäng, säger Efimov.

Riku Selander på mittfältet vilade i matchen mot TPS. Främst på grund av att varningskontot var fullt och att han också har lite känning av en gammal skada.

Han säger att tränarbytet i VPS säkert medför extra energi och spelarna vill visa sig upp sin bästa sida. Det kan ändå i början kanske leda lite till oreda i leden. Men spelarna är rutinerade.

– De vet hur ruljangsen går. Vi skall nog inte räkna med någon lätt uppgift. Vi måste vara beredda, vakna direkt från början, säger Selander.

VPS och EIF möts i Vasa på onsdag. Matchen börjar kl. 18.30

Ducca Nyman

Inför matchen VPS