Inför matchen: ”Hjältarna” från Rönnbacka möter MuSa

Ekenäs IF visade i sin senaste bortamatch mot PK-35 i Rönnback en hög arbetsmoral. Trots en synnerligen hård motvind redan i början vägrade ”de grönvita” vika ned sig. Det blev till slut seger med 3-2 (0-1) och med bara åtta man (utespelare) på planen. Och knappt har laget hunnit dra andan innan redan en ny motståndare står för dörren – Musan Salamat från Björneborg.

Det är känt från tidigare att spanska tränare och fotbollsspelare och spanjorer överlag är temperamentsfulla. Och EIF har ett tränarteam där alla kommer från Spanien. Tränaren Guillem Santesmases drar lätt på smilbanden åt påståendet.

Med tanke på hur EIF inledde, fanns det risk för att känslorna kunde börja svalla. Alltså såhär:

14 min. 1-0 till hemmalaget efter att en offsidefälla inte slog igen.
44 min. Tuukka Anderberg får efter en hård tackling direkt rött kort.
53 min. PK-45 får straff och målvakten Mehdi varning.
81 min. Jarkko Heimonen får EIF:s andra röda kort efter hands.
81 min. PK-35 får sin andra straff – som går skyhögt över målet.

– Hahaaa. Visst hände det saker. Det kan man lugnt säga. Men jag kände ingen stress eller press. Laget reagerade efter Andbergs utvisning lugnt, säger Santesmases.

Han säger att under pausen var känslorna lugna, mera hos spelarna att ”nu kör vi”, och tränarna vara alla av samma åsikt. Stämningen var som att det här är en enda stor familj, vi vill vinna. Och har man en riktig stark tro, vilja att vinna, går det också vägen.

– Vi var inte alls stressade. Det är klar att vi förstås led av att börja med nio man på planen, senare åtta. Men laget ville vinna. Och alla jobbade hårt i 90 minuter. Och efter en sådan stark insats anser jag att vi är värda tre poäng.

EIF får i de två kommande matcherna klara sig utan Tuukka Andberg och Jarkko Heimonen. Redan i matchen mot MuSa blir det lite ändringar i öppningselvan.

– Det är klart att laget lider när en spelare får rött kort. Men det här är en situation vi måste klara av, jobba vidare med. Vi har en bra bredd i truppen och spelarna kämpar på träningar och i matcher för spelminuter. Och vi kommer att göra vårt bästa med de spelare som står till förfogande.

Santesmases säger att laget redan är i full gång med förberedelserna mot MuSa. Och att alla dagar innan kampen är viktiga.

– Jag har en del tankar om vad som kan fungera mot MuSa. Och det gäller att följa med på träningar och se vilka spelare som är beredda, på ”hugget”, mot björneborgarna.

EIF och MuSa möts på Centrumplan lördag den 29 maj kl. 17.00.

PS efter matchen mot PK-35 i Rönnbacka röstade EIF-anhängarna fram Zacke Ekström som matchens lirare. Gå gärna in på EIF:s hemsida efter matchen mot MuSa och tyck till igen. Adressen: www.eiffotboll.fi.

Ducca Nyman