Inför matchen: Kort vila för EIF – möter MuSa

Ekenäs IF:s fotbollsmannar har inte haft många dagar efter mötet mot PK-35 på Centrumplan på sig att förbereda sig inför matchen mot MuSa i Björneborg. EIF spelade oavgjort (0-0) medan MuSa på hemmaplan sprang på pumpen mot Gnistan (2-4).

Det är ett sargat hemmalag som tar emot EIF, som efter PK-matchen var besviket. Mest på att matchen slutade 0-0. Spelmässigt var hemmalaget på en helt annan nivå än i förlustmatchen mot Jippo i Joensuu.

Robin Sid i anfallet har bara för några veckor sedan återvänt till fadershuset igen. Han har spelat med i de tre senaste matcherna. Och i den första kampen hemma mot MP gjorde han segermålet (2-1).

Han är lite ambivalent hur han skall bedöma insatsen, lagets spel.

– Mjaaaa. Vad skall jag säga. Nåjaaaa. Det har varit lite varierande insatser, spel. Vi har haft många bra stunder, varvade med mindre bra stunder. Senaste hemmamatchen mot PK var ett stort steg framåt. Men inte kan man någonsin vara nöjd med en poäng på hemmaplan. Det är bara segrar som gäller, säger Robin Sid.

De mållösa matcherna mot både Jippo och PK-35 visar att motståndarna försvarat stenhårt och inte gett EIF-anfallet alltför många chanser.

– Jag tycker att vi mot PK skapade bra med lägen. Framför allt i första halvlek. Vi kom bra en tredjedel offensivt med bollen. Men där blev det stopp. Jag tycker att vi saknade lite löpningar i djupled. Och vilja. Man måste offra sig mycket för att göra mål. Där måste vi alla i anfallet bättra oss, säger Sid.

Han spelar på vänsterkanten i anfallet i en helt ny omgivning tillsammans med i första hand André Österholm, Stanislav Efimov och Akseli Ollila.

– Det är inget fel på lagkamraterna. Men det är klart att vi måste läsa varandra bättre, alla tre göra mera djupledslöpningar. Och ytterbackarna får gärna attackera mera motståndarmålet.

Sid säger att om det kommer flera inlägg (bollar) in i boxen framför målet brukar också målchanserna lite från tomma intet dyka upp.

Robin Sid var inte med i den första kampen mot MuSa som på Centrumplan slutade oavgjort 2-2. Och under åren i fotbollsligan med både IFK Mariehamn och SJK i Seinäjoki har han inte ens behövt stava till Björneborg.

Men han har ändå skaffat sig en kort uppfattning om vad som väntar mot MuSa.

– Först och främst spelas matchen på naturgräs. Och jag har aldrig tidigare själv spelat mot laget. Men lagkamraterna har berättat att det är ett fysiskt starkt lag vi möter, säger Sid.

Han säger att det kan bli en lite liknande match som mot PK. Och att man måste vara berett att fysiskt stå upp lika bra som i senaste hemmamatch.

– Det blir alltid automatiskt mera dueller på naturgräs. Och även om MuSa förlorat både mot RoPS och Gnistan tror jag inte det på något sätt är rädda för oss. De har säkert också koll på våra senaste insatser, säger Robin Sid.

EIF får klara sig utan Oliver Pettersson som har varningskontot fullt. Däremot är Jarkko Heimonen tillbaka efter att han vilade mot PK-35. Petterssons frånvaro gör att tränaren Guillem Santesmases får tänka om lite i trebackslinjen i försvaret.

Matchen i Björneborg börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman